Lettiska piroger

Piroger är mycket populära bland letter. De finns på vardagsbordet likaväl som på festbordet. De ska ätas uppvärmda för att riktigt komma till sin rätt.

Pirogerna kan mycket väl passa på Lettlands nationaldag den 18 november. Det är en mycket speciell dag för varje lett. Då firas Lettlands självständighet – högtidligt med historiska återblickar på frihets- och ockupationstider.

 

Ingredienser:
Piroger1175 gram smör eller margarin

0,5 liter mjölk

50 gram jäst

1 tesked salt

1 matsked socker

Ca 900 gram vetemjöl

Fyllning:

400 gram randigt sidfläsk eller bacon

1 medelstor gul lök

En nypa vitpeppar

1 ägg (till pensling)

2 matskedar smält smör

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm blandningen fingerljum. Häll den över jästen i en bunke och rör tills den löst sig. Tillsätt salt och socker och arbeta in mjölet till en smidig deg. Låt den jäsa till dubbel storlek.

Skär under tiden fläsket eller baconet i små tärningar. Löken hackas och bryns. Blanda fläsk och lök samt peppra efter smak.

Dela degen i tre delar och kavla ut dem tunt (0,5 cm). Ta ut runda bitar med ett stort glas.

Lägg 2 teskedar fyllning mitt på varje bit och vik den till en halvmåne. Ta pirogen i handen och tryck ihop kanterna väl med den andra handen. Ställ den med skarven neråt på smord plåt.

Låt pirogerna jäsa upp igen på plåten. Pensla dem med uppvispat ägg. Grädda i 200 grader i cirka 10 minuter.

 

4 comments for “Lettiska piroger

 1. Elsa Sjolander
  2 januari, 2018 at 04:28

  Hej,
  Jag letade efter ett recept på kummin piroger som min mamma brukade baka till jul. Ditt recept kom då uppMin mormors mor kom från Lettland. Jag bor nu i USA, och har barn och barnbarn. Tänkte det skulle vara trevligt baka något från lettland. Har du något recept på kummin piroger?

  • Caroline Maino
   3 januari, 2018 at 11:26

   Hej.
   Så roligt att du hittat till vår sida. Tyvärr har vi inte något recept på kumminpiroger. Kanske finns det någon annan av våra läsare som kan hjälpa oss? Skicka gärna in det till info@kultursmakarna.se i så fall.
   Vi håller tummarna!
   Många hälsningar
   Caroline Maino, Kultursmakarna

  • Zizzi
   26 januari, 2019 at 05:10

   Du använder samma deg som till köttpirogerna men formar till runda bollar . Efter de har jäst på plåten så tryck in en fördjupning i mitten av bollarna . Stick därefter en klick margarin eller smör i fördjupningen och strö därefter hela brödkummin över smörklicken. Grädda som kött pirogerna.

   • Caroline Maino
    29 januari, 2019 at 08:40

    Tack för ditt svar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *