Högtider att uppmärksamma från 30 oktober till 9 november

De kommande dagarna har vi möjligheten att dels leka med skräcken för döden, dels tänka på anhöriga och andra som inte lever längre. Halloween infaller kvällen före alla helgons dag och har sitt ursprung i Irland,  läs mer om högtiden här.  Allhelgonahelgen där Alla helgons dag ligger på den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november, följs av Alla själars dag på söndagen. Sen följer Dia de los Muertos. Dessutom kan vi bland annat uppmärksamma fem länders nationaldagar, fem matrelaterade temadagar och Loi Krathong , en thailändsk festival som firas genom att vackert dekorerade ”kronor” av palmblad sätts ut i åar och floder. Kika gärna i ”Vår kalender” och låta dig inspireras.

På lördag, den 31 oktober, är det Halloween. Säkert finns det många skrämmande typer ute då. Foto: Caroline Maino

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 30 oktober
– Lutfiskens dag – Lutfisk är svensk husmanskost och traditionell svensk festmat, höst, vinter och vår under många hundra år och – naturligtvis – ett måste på julbordet. Lutfisk är dessutom mager och nyttig mat, rik på mineraler och spårämnen som D-vitaminer, selen och jod. Lutfisk med souvas, trattkantareller och puré på mandelpotatis och jordärtskockor är kanske ett recept att prova på lutfiskens dag, som infaller fredagen före Alla helgons dag.


Lördag 31 oktober
– Halloween* – (katoliker, protestanter). Halloween infaller kvällen före alla helgons dag och är en förkortning av all hallows evening. Vanliga traditioner är att tillverka ljuslyktor av pumpor och klä ut sig till skräckinjagande figurer. Fira med denna pumpapaj som är ganska lätt att göra och är bra vintermat. Läs vår gästbloggare Diana Ljungaeus som bor i Los Angeles berättelse om Trick or treat-festenEn hallowen-kaka att fresta med kan vara en Squash-kaka med valnötter och apelsinglasyr. Receptet har ni här.
– Samhain* (wiccaner) – Den gamla keltiska högtiden Samhain firas av wiccaner. Högtiden sammanfaller med Halloween. Samhain är tydligt fokuserad på döden, vilken ses som en förutsättning för att nytt liv ska kunna uppstå.
– Grannens dag* (Sverige) – dagen instiftades år 2000 av Kenneth Eneroth på Bärgslagsbladet i Köping. Grannens dag är en dag då vi ska vara snäll mot våra grannar och visa hänsyn. Varför inte bjuda över din granne på fika eller middag?
– Allhelgonahelgen (Svenska kyrkan) – Alla helgons dag ligger den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november, och följs av Alla själars dag (Söndagen efter Alla helgons dag), Sverige. Tusentals brinnande ljus på en kyrkogård en mörk höstkväll är en mäktig syn. Att tända ljus till de dödas minne på just helgonens dag är en ganska ny sed i Sverige. Ljus på gravar vid allhelgonahelgen började man med i Stockholm på 1920-talet. Sedan spreds bruket över Sverige och någon gång på 1960-talet blev alla helgons dag den dag då de flesta tände ljus på gravar, berättar Svenska kyrkan. Tanken att de döda behöver vägledas hem med ljus eller eldar är urgammal och finns i många kulturer, berättar Mångkulturella almanackan. En måltid med hjortstek och gräddig pannacotta att samlas kring denna dag kan vi rekommendera.


Söndag 1 november
Algeriets nationaldag – (firar revolutionsdagen, algerietrevoltens första dag 1954)
Antigua och Barbudas nationaldag (firar självständighet från Storbritannien 1981)
– Internationella vegandagen*. Den veganska kosten avstår från alla animaliska produkter, det vill säga mejeriprodukter, kött, fisk, fågel, ägg, honungs- och vaxprodukter liksom olika tillsatser av animaliskt ursprung. Här förmedlar vi ett recept på vegansk pizza.
Dia de los Muertos, De dödas dag firas i Mexiko och många andra länder i Latinamerika 1 och 2 november Den 1 november hedras döda barn och den 2 november de döda vuxna. Under denna glädjens helg i Mexiko råder nästan karnevalsstämning – de döda återvänder ju för att umgås med sina anhöriga. Man samlas vid deras gravar eller vid altare hemma och dukar upp bord till de döda, med blommor, fotografier, dikter, mat och dryck, berättar Mångkulturella almanackan. Gör gärna de dödas bröd, Pan de Muerto – ett måste för dem som firar Dia de los Muertos.
– Allhelgonadagen*, (katoliker, protestanter) – infaller alltid 1 november och är en minnesdag för de döda. Många tänder ljus vid gravar på kyrkogårdar.
Loi Krathong (buddhister i Thailand) – En thailändsk festival som firas vid fullmåne i den tolfte månaden i den thailändska månkalendern. Den firas genom att vackert dekorerade ”kronor” av palmblad sätts ut i åar och floder. Kronorna eller krathongerna är tända ljus i sig som lyser upp i natten. Under Loi Krathong är det också populärt med skönhetstävlingar till minne av den mytologiska drottningen Nopphamat, berättar Multireligiös almanacka.


Måndag 2 november
– Alla själars dag (katoliker). Under dagen ber man böner och deltar i gudstjänster till minnet av bortgångna anhöriga, skriver Multureligiösa almanackan.
Frysrättens dag – Frysrättens dag infaller första måndagen i november.


Tisdag 3 november
Dominicas nationaldag – (firar självständighet från Storbritannien 1978)
Panamas nationaldag (firar självständighet från Colombia 1903). På nationaldagen tycker vi att det passar att laga Panamas nationalrätt – Sancocho – kycklinggryta med majs och het peppar.
– Mors dag i Östtimor.
– Alla själars dag (protestanter).


Onsdag 4 november
– No hate day*


Torsdag 5 november
Guy Fawkes Day* (England, Nya Zeeland). Vid ett misslyckat attentat i London år 1605 försökte den katolske soldaten Fawkes spränga kungen och parlamentet i luften eftersom de gjorde livet svårt för katolikerna. Denna kväll lyser fyrverkerier upp himlen och överallt tänds brasor med Guy Fawkes-dockor. Sedan 2010 har det blivit vanligt med Guy Fawkes-masker i demonstrationer världen över, berättar Mångkulturell almanacka. Engelsk kola är en klassiker i både när Halloween och Guy Fawkes firas i England. Vi förmedlar recept på Treacle Toffee för att påminna om denna dag.
– Kaninköttets dag* – fira dagen med Källängens enkla, snabba & supergoda kaninfilé i folieknyte med hasselbackspotatis.
–  Världsdagen för romska språk. Dagen instiftades av FN-organet Unesco år 2016.


Fredag 6 november
Gustav Adolfsdagen* – fira med Gustav Adolfbakelse
– Svenska dagen (Finland)* – fira med Gustav Adolfbakelse
– Internationella dagen för att förhindra exploatering av miljön i krig och väpnade konflikter* (FN)


Lördag 7 november
Kladdkakans dag*


Söndag 8 november
Fars dag (Estland, Finland, Island, Norge, Sverige). Är det många pappor som får en slips månne? Här ett recept på en specialtårta till far på hans dag. Dagen firas andra söndagen i november.


Måndag 9 november
Kambodjas nationaldag – (firar självständighet från Frankrike 1953). Vi rekommenderar ”Amok” som är Kambodjas nationalrätt.
– Årsdagen av Kristallnatten / Novemberpogromen år 1938. Natten mellan den 9 och 10 november 1938 brändes och förstördes över 1 400 synagogor och bönehus i Tyskland. Judiska butiker och bostäder vandaliserades. Judar misshandlades, mördades och många begick självmord i desperation. Enligt senare forskning mördades omkring 400 judar under natten den 9–10 november. Tillsammans med självmorden och dödsfallen i koncentrationslägren den närmaste tiden efteråt beräknas det totala antalet dödsoffer för hela pogromen vara runt 1 500. Läs mer om Novemberpogromen på Forum för levande historia.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *