Gör en macka med hemlagad majonnäs på räkmackans dag

 

Räksmörgås med rödlök

Räksmörgås med rödlök och hemlagad majonnäs

Den 14 oktober är det räkmackans dag. Här har vi valt att dela med oss av ett recept med rödlök, som ger god smak, tuggmotstånd och avdramatiserar fettet i majonnäsen.

 

Per person
En tunn skiva vitt bröd (gärna surdegsbröd) alternativt grovt rågbröd
Sallad
Ett lager hemlagad majonnäs
Därpå ett lager finhackad rödlök
Ett skivat kokt ägg
Ett tunt lager majonnäs som räkorna kan hållas kvar med hjälp av
15 handskalade räkor
Garnera med ett par skivor gurka, en skiva citron, en cocktailtomat och en dillkvist

Hemlagad majonnäs
Hemlagad majonnäs är lätt och snabb att göra. Smaksatt gärna med lite fransk senap som också hjälper till att binda ihop majonnäsen. Satsen blir cirka 2 dl och räcker till 4 personer.

  • 1 äggula
  • 2 dl solrosolja eller rapsolja
  • 0,5 msk fransk senap (valfritt)
  •  1 krm salt
  • 1 krm peppar

Gör så här:

  1. Se till att alla ingredienserna har samma temperatur – rumstemperatur eller kylskåpskall.
  2. Vispa äggulan och eventuell senap fluffigt i en skål.
  3. Ställ skålen på en blöt trasa så står den stadigt och du kan vispa med en hand och hälla i oljan med den andra.
  4. Tillsätt några droppar och vispa under tiden. Droppa sedan försiktigt i mer olja medan du fortsätter att vispa. Efter ett tag när du ser att ägget och oljan tjocknar till en majonnäs kan du hälla i oljan lite fortare under tiden att du vispar.
  5. Smaka av majonnäsen med salt och peppar. Om majonnäsen blir för tjock kan du späda med några droppar vatten.

Läs om räkans väg till mackan >>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *