Högtider att uppmärksamma från 9 till 19 oktober

I morgon, lördag, är det Världsdagen för flyttfåglar* (UNEP – FN:s miljöprogram). Dagen firas andra lördagen i maj – samt andra lördagen i oktober. Dagen till ära förmedlar vi en kycklingrätt från det karibiska köket I helgen firas även Simchat Tora – torafesten (judar). Torahrullarna bärs sju varv runt synagogan under sång och dans. Man firar att man fått torah med presenter, dans och godis. Det finns mycket mer att uppmärksamma de närmsta tio dagarna som att fem länder har nationaldag eller nio mat- eller dryckrelaterade dagar… Kika gärna i ”Vår kalender” och låta dig inspireras.

På måndag är det dags för Paëlla – den 12 oktober är det Spaniens nationaldag. Foto: Annmari Reich

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 9 oktober
Ugandas nationaldag (firar självständighet från Storbritannien 1962). Landets nationalrätt är matoke.
– Hangul*, Koreanska alfabetets dag (Sydkorea)
Minnesdag för den svenska slavhandelns offer*. Den 9 oktober 1847 avskaffade Sveriges riksdag transatlantisk slavhandel och de svarta slavarna på den svenska kolonin S:t Barthélemy friköptes. Fira detta med en Karibisk laxsallad med glasnudlar.
– Äggets dag – dagen infaller andra fredagen i oktober. Gör en traditionell bohuslänsk äggost för att fira dagen.


Lördag 10 oktober
Fijis nationaldag (firar självständighet från Storbritannien 1970)
Taiwans nationaldag (firar att staten grundades år 1912, året efter den borgerliga kinesiska revolutionen 1911.
– Grötens dag. Läs om hur nyttig gröten är. Vi förmedlar recept på Ugali, majsgröt, från Afrika, på römmegröt med spekemat från Norge och näringsterapeuten Johannas frukostgröt.
– Internationella dagen mot dödsstraff.
– Internationella dagen för begränsning av naturkatastrofer (FN).
– Världsdagen för synskadade (WHO).
Världsdagen för flyttfåglar* (UNEP – FN:s miljöprogram). Dagen firas andra lördagen i maj – samt andra lördagen i oktober. Dagen till ära förmedlar vi en kycklingrätt från det karibiska köket
– Musikens dag – dagen infaller andra lördagen i oktober.
– Shemini Atseret (judar). En glädjefylld festdag då man ber en särskild bön om regn i Israel. Judiska högtider inleds alltid kvällen före utsatt datum.


Söndag 11 oktober
– Internationella flickdagen (FN)
– Äppelmustens dag – Har du äpplen kan du göra en egen äppelmust. Här är ett mustigt recept.
Simchat Tora – torafesten (judar). Högtiden hålls för att fira att man fullbordat Toracykeln, det vill säga läst det sista avsnittet ur Femte Moseboken. Redan samma dag början man läsningen på nytt med första avsnittet ur Första Moseboken. Torahrullarna bärs sju varv runt synagogan under sång och dans. Man firar att man fått torah med presenter, dans och godis. Judiska högtider inleds alltid kvällen före utsatt datum.


Måndag 12 oktober
Ekvatorialguineas nationaldag (firar självständighet från Spanien 1968)
Spaniens nationaldag (Día de la Hispanidad, firar dagen då Christoffer Columbus satte sin fot i Las Americas, 1492). Kanske äter spanjorerna en paëlla – här förmedlar vi ett recept på en Paëlla Valenciana anpassad efter svenska förhållanden.
– Ursprungsfolkens kampdag i Latinamerika.
– Civilkuragets dag.
– Älgjakten börjar i södra Sverige.
– Thanksgiving (Kanada). Thanksgiving firas i Kanada den andra måndagen i oktober. Den första gången tacksägelsemiddagen firades i Kanada var den 15 april 1872 för att fira att prinsen av Wales – som senare blev kung Edward VII – tillfrisknat från en allvarlig sjukdom. I USA firas Thanksgiving den fjärde torsdagen i november. Här är Dianas recept på kalkon med stuffing och hemgjord tranbärssylt.
– Columbus dag (USA), firas den andra måndagen i oktober.
– Mors dag i Malawi, firas andra måndagen i oktober.


Tisdag 13 oktober


Onsdag 14 oktober
– Räkmackans dag* – Gör en räckmacka med majonnäs om du vill fira dagen.
Mors dag i  Vitryssland
– Kathina/Pavarana (buddhister). Kathina är en högtid som avslutar munkarnas tremånadersretreat, som hålls i samband med regnperioden. Under kathina ligger fokus på givmildhet och många buddhister skänker gåvor till munkarna och templen, berättar Multireligiös almanacka. 


Torsdag 15 oktober
– Fetaostens dag* – fira med fetaostgratinerad laxfile med rödbetsrisotto eller kanske fetaost- och vattenmelontorn
– Vita käppens dag* – dagen uppmärksammar situationen för personer med synnedsättning extra runt om i världen. De flesta synskadade använder vit käpp som en signal om att de har dålig syn och att övriga behöver visa hänsyn.
– Metoo-dagen. Den 15 oktober 2017 uppmanade en amerikansk skådespelerska sina följare på twitter att skriva #metoo i kommentarsfältet, om de någon gång blivit utsatta för sexuellt ofredande. Det blev starten för en internationell revolution som i Sverige verkligen fick fäste och följdes av upprop i bransch efter bransch. Av den anledningen är det viktigt att ämnet lyfts minst en gång om året!
Grynkorvens dag, infaller tredje torsdagen i oktober
Måltidens dag, infaller tredje torsdagen i oktober. Välj en svensk klassiker på Måltidens dag. Här delar Linda Nilsson med sig av sitt recept på slottsstek med gräddsås, gelé, inlagd gurka och kokt potatis.


Fredag 16 oktober
– Världslivsmedelsdagen* (FAO)
– Shardiya Navratri – de nio nätterna (hinduer). Under nio dygn hyllas gudinnan i olika gestalter. Först hyllas hon som Durka, därefter som Lakshmi och till sist som Sarasvati. Var och en hyllas i tre dagar. Firandet symboliserar människans väg mot upplysning och befrielse, berättar Multireligiös almanacka.


Lördag 17 oktober
– Internationella dagen för utrotande av fattigdom (FN).


Söndag 18 oktober
– Chokladmuffins dag*. Här förmedlar vi ett recept från TastelineChokladmuffins med chokladbitar – som kan passa bra till Chokladmuffinsens dag.
– Internationella champagnedagen. Fira dagen genom att skåla med ett glas Champagne. Det lär motverka åldersrelaterade minnesproblem.
– Mors dag i Argentina, Dia de la Madre, firas tredje söndagen i oktober.


Måndag 19 oktober

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *