Lenas krispiga müsli

Müsli
Foto: Lena Ahlström

Den 22 augusti är det den Internationella müslidagen. Här delar jag med mig av min egen komponerade müsli laddad med allehanda nyttigheter. Busenkel och snabb att få till. Krispig och god.

För att få en krispig müsli är det bra att börja tillreda en cocktail av vatten, olja, socker och honung. Ett tips är också att blanda ned hackade hasselnötter i vätskan. Då får nötterna en söt smak.

2 msk rapsolja
1 dl hasselnötter
2 msk honung
1 dl vatten
10 dl havregryn
4 dl rågflingor
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
0,5 dl linfrö
0,5 dl rörsocker, råsocker eller farinsocker
1 dl kokos

Müsli
Foto: Lena Ahlström

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram en djup ugnsplåt och pensla med 2 msk olja.
  2. Koka upp 1 dl vatten i en kastrull och låt det svalna något. Lös upp honungen och sockret i vattnet. Hacka hasselnötterna och lägg dem i vätskan. Sätt kastrullen åt sidan.
  3. Strö ut havregryn på plåten. Därefter rågflingorna och övriga torra ingredienser.
  4. Sist droppar du ut hasselnötterna med tillhörande vätska jämt över de torra ingredienserna.
  5. Blanda sedan runt alltsammans du har på plåten och låt stå och dra i tio minuter.
  6. Rosta müslin i ungen under cirka 12 minuter tills müslin fått lite färg. Rör sedan om så att det understa lagret kommer upp till ytan och ställ in müslin ytterligare 5 minuter i ugnen.
  7. Låt müslin kallna innan du häller upp den i ett förvaringskärl.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *