Empanadas – colombianska piroger

Den 20 juli är det Colombias nationaldag, dagen för självständighet från Spanien 1810. Maten i Colombia har mycket gemensamt med övriga länder i Latinamerika och det karibiska köket. Colombianerna äter mycket kyckling, fläsk, potatis, ris, bönor och soppa.

– I Colombia äter man också mycket fisk – inte minst som friterade rätter och soppor, säger Doris. Hennes favoriträtter är Empanadas (piroger), Arepas (majspannkakor), Carimañola (piroger med maniok), Patacones (friterad matbanan) och Tamal (majsdeg fylld med kött). Läs mer om Doris som nu bor i Sverige här.

Laga empanadas så här:

Till 10-12 empanadas behöver du:

Empanadas Foto: Stu Spivack

Empanadas
Foto: Stu Spivack

Deg
6 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
1 äggula
2 dl mjölk
3 msk neutral matolja
1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning
400 g nötfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 tsk hackad färsk chili
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
½ tsk spiskumminfrön
3 msk matolja
3 hårdkokta ägg
10 svarta oliver
salt
nymald svartpeppar

Gör så här:

Deg:

  1. Blanda alla torra ingredienser.
  2. Vispa ihop mjölk, äggula och olja.
  3. Slå ihop med mjölblandningen och arbeta samman till en deg.
  4. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns klibbig.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.

Fyllning:

  1. Hacka och fräs löken i oljan tills den får en fin yta.
  2. Tillsätt chili, spiskumminfrön och paprikapulver och fräs i ytterligare någon minut.
  3. Tillsätt köttfärsen och låt den få färg. Pressa i vitlök och tillsätt oregano. Smaka av med salt och peppar. Den som gillar mycket smak har i mer chili och spiskummin.
  4. Dela degen i 10-12 delar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till en cirkel, ca 10 cm i diameter.
  5. Skär äggen i klyftor.
  6. Lägg en sked köttfärs, en äggklyfta, en oliv och ett par russin på degplattan.
  7. Pensla kanterna med vatten och vik över den ena kanten så att det bildas en halvcirkel.
  8. Tryck till kanten med en gaffel.
  9. Pensla med uppvispat ägg.
  10. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter till de har fått gyllenbrun färg. Då är de klara.

 

 

2 comments for “Empanadas – colombianska piroger

Lämna ett svar till Boel Gehlin Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *