Högtider att uppmärksamma från 5 till 15 juni

Hela tio länder har nationaldag de närmsta tio dagarna. I dag, fredag, Danmark och i morgon, lördag, Sverige bland andra. Sverige har ingen officiell nationalrätt, men vid sidan av till exempel smörgåsbord, smörgåstårta, surströmming, ärtsoppa och kroppkakor ligger väl ändå köttbullarna bra till. På måndag är det Världshavens dag (FN) – Denna dag kanske det passar att bjuda på en fiskrätt. Klicka på denna länk och du hamnar på vår samlingssida för fiskrecept. Det finns ännu mer i kalendern – kika gärna iVår kalender” och låt dig inspireras.

Ansiktsmålning är populärt på Sveriges nationaldag. Foto: Caroline Maino

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 5 juni
Danmark – Grundlagsdagen*, firar att landet skrev sin första grundlag 5 juni 1849. Egentligen har inte Danmark någon officiell nationaldag, men den 5 juni är det Danmarks grundlagsdag som också brukar benämnas dansk nationaldag. Visst tänker man på danska smörrebröd när man vill hitta något smaskigt som kan representera denna dag? 2014 lät danska Fødevaremininsteriet danska användare utse landets nationalrätt på sociala medier. Många väntade sig att valet skulle bli smörrebröd – men efter att fler än 60.000 personer röstat visade sig vinnaren i stället vara en annan dansk klassiker: stekt fläsk med potatis och persiljesås.
Världsmiljödagen (FN)* Detta är en av de viktigaste FN-dagarna. Med tanke på den globala uppvärmningen måste alla ta sitt ansvar. Det finns mycket vi kan göra. Att själva leva miljövänligt är förstås bra, men minst lika viktigt är att ställa hårdare krav på världens makthavare skriver Mångkulturella almanackan.
– Alla vänners dag*


Lördag 6 juni
Sveriges nationaldag*, även svenska flaggans dag. Firar att Gustav Vasa valdes till kung 1523. Sverige har ingen officiell nationalrätt, men vid sidan av till exempel smörgåsbord, smörgåstårta, surströmming, ärtsoppa och kroppkakor ligger väl ändå köttbullarna bra till.
– Dagen D* – Den 6 juni 1944 landsteg de allierade med 160 000 soldater i Normandie och britter, amerikaner och kanadensare startade sitt anfall mot Tyskland.
Fruktens dag* – fira dagen med en Kokospannacotta med fräsch fruktsallad eller kanske grapefruktsallad med avocado eller helt enkelt en frukt.
– Färskpotatisens dag*
Sillens dag* Här är Emelies recept på inlagd sill.
– Kristi himmelsfärd (ortodoxa). Firas till minne av att Jesus lämnade jorden och steg upp till himlen (se även 21 maj).
INSTÄLLD I ÅR PÅ GRUND AV CORONAPANDEMIN. Fête des voisins – grannfesten i Quebec Kanada, läs mer här. Även om det är långt till Frankrike där grannfesten har sitt ursprung kan väl en Quiche Lorraine , en fransk ost- och skinkpaj, passa även i Kanada.


Söndag 7 juni
– Fars dag i Litauen (firas första söndagen i juni)
– Pingstdagen (ortodoxa). Pingst är grekiska för femtionde och det har nu förflutit femtio dagar sedan de ortodoxas påsk. Pingsten är den helige andes högtidsdag. Den helige ande, eller hjälparen, kommer för att hjälpa människorna i deras tro och i deras liv, såsom Jesus lovade.


Måndag 8 juni
Världshavens dag (FN)* – Denna dag kanske det passar att bjuda på en fiskrätt. Klicka på denna länk och du hamnar på vår samlingssida för fiskrecept.


Tisdag 9 juni
Åland – firar att öriket blev autonom region till Finland 1921*. Denna dag kommer Ålandspannkakan med sviskonkompott och grädde säkerligen att serveras på många håll på Åland.
– Fars dag i Belgien, Österrike (firas andra söndagen i juni)
Mors dag i Luxemburg (firar andra söndagen i juni)


Onsdag 10 juni
Portugals nationaldag* – Bacalhau är Portugals nationalrätt, gjord på kabeljo eller torkad torsk. Pröva gärna detta recept.


Torsdag 11 juni
– Kristi kropps och blods högtid (katoliker). Högtiden kallas även för Corpus Christi och firas bland annat med processioner för att hylla eukaristin, nattvarden.


Fredag 12 juni
Filippinernas nationaldag* – Filippinerna firar sin självständighet från Spanien. Kanske en Aroz Caldo (filippinsk rissoppa) kan passa denna dag?
Rysslands nationaldag* – Blinier är ryska boveteplättar och en av de rätter som är mest synonym med det ryska köket. Borsjtj – den ryska rödbetssoppan – är nyttig och god.
– Världsdagen mot barnarbete (FN/ILO)*


Lördag 13 juni
Sankta Helena (firar andra lördagen i juni)
Pitcairnöarna (firar andra lördagen i juni)
Storbritannien – firar drottningens officiella födelsedag en lördag i juni (saknar officiell nationaldag). Fira med Roastbeef med Yorkshirepudding – Englands nationalrätt – om du vill.


Söndag 14 juni
Falklandsöarna* – firar befrielsedag. Gör gärna en skaldjurssallad med sting till förrätt denna dag. Rätten är en crossover av brittiska, spanska och sydamerikanska köket.
– Alla helgons dag (ortodoxa).  Inom de ortodoxa kyrkorna sker firandet inte på hösten utan första söndagen efter pingst.


Måndag 15 juni


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *