Krabbelurer eller Tomteplättar

Detta recept fick jag av en väninna i det kvinnliga ordenssällskapet F.A. Orden som berättade att hon fått det från Brastad i Bohuslän.
Krabbelurerna har varit väldigt populära när barnen ska på utflykt. Till gökottans utflykt i naturen en tidig morgon, kanske på Kristi himmelsfärd, passar de också bra eller som picknick-mat när det är picknickens dag den 22 maj eller internationella picknick-dagen den 18 juni.

De går förstås även utmärkt att äta hemmavid, med lite vispad grädde och sylt.

Krabbelurer - bra utflyktsmat. Foto: Dansukker

Krabbelurer – bra utflyktsmat.
Foto: Dansukker

Ingredienser till ett dussin:
2 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl mjölk
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver, knappt

Gör så här:
1. Vispa ägg och socker vitt och luftigt.
2. Blanda mjöl och bakpulver noga.
3. Rör i mjölken i ägg och sockerblandningen. Blanda i torrvarorna. Rör till en slät smet.
4.  Grädda i plättlagg. Lägg ca 1 matsked av smeten i varje plätt. Grädda på låg till medelvärme på båda sidor. Låt svalna på galler.

Krabbelurerna kan smaksättas med vaniljsocker eller kakao, även med blåbär. De går bra att frysa.

 

4 comments for “Krabbelurer eller Tomteplättar

  1. Solveig
    27 januari, 2020 at 06:18

    Vad är skillnaden mot pannkakor eller plättar? (Jag brukar ha bakpulver i mina pannkakor för att få dem luftigare)

    • Caroline Maino
      28 januari, 2020 at 09:37

      Tack för tipset att få pannkakorna luftigare med bakpulver. Det är just det som är skillnaden mellan krabbelurer eller tomteplättar och vanliga pannkakor och plättar. I grundrecept till pannkakor och plättar brukar inte bakpulver vara med. Så du brukar väl göra just krabbelurer :-).
      Vänliga hälsningar Kultursmakarna

  2. bak kungen_20
    4 oktober, 2020 at 12:54

    Det är för mycket vetemjöl, ta 3dl istället. Mycket bättre, tips från farmor elins recept. Ta även i lite vaniljsocker för bästa resultat, ca 2 tsk. 🙂

    • Caroline Maino
      6 oktober, 2020 at 09:19

      Tack för ditt tips.
      Vänliga hälsningar
      Kultursmakarna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *