Chokadbollar – lite nyttigare, lite godare

Den 11 maj är det Chokladbollens dag. Bakverket kallas även för havreboll eller kokosboll. Kultursmakarna förmedlar förutom detta ett tummat recept från barnen. 

Ni vet väl hur man gör godaste havregrynsgröten?
– Öka mängden havregryn
– Minska mängden vatten
– Tillsätt smör, socker, kakao & kaffe
– Gör bollar och rulla i pärlsocker

Chokladbollar
Foto: Lena Ahlström

20 chokladbollar
100 g smör
1 dl rörsocker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2,5 dl dl havregryn
0,5 dl hackade hasselnötter
3 msk kallt starkt kaffe
pärlsocker eller annan garnering, här har vi valt pumpakärnor, pärlsocker, kakao och sesamfrö, men kokos är också gott

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt puttra en kort stund.

  2.  Rör ihop socker, vaniljsocker, kakao, havregryn, hasselnötter, kaffe och smör. Ställ in i kylskåp så att smeten stelnar lite, ca 1 timme.
    Starta timer
  3.  Forma bollar. Rulla i pärlsocker, pumpakärnor, kakao, sesamfrön, kokos eller annan garnering. Servera till kaffet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *