För snart 230 år sedan var Polen Europas första demokrati

Den 3 maj för snart 230 år sedan fick Europa sin första moderna konstitution med demokratisk filosofi, humanism och tolerans. Året var 1791 och landet Polen. Till minne av den händelsen har den 3 maj utsetts till Polens nationaldag.

Den polska örnen.

Den polska örnen. Foto: Caroline Maino

Den 3 maj 1791 antogs alltså den så kallade 3-majkonstitutionen. Drivande politiker i sejmen, den viktigare av den polska nationalförsamlingens två kamrar, hade efter en fyra år lång session lyckats utforma en modern grundlag. Därmed blev Polen det andra landet i världen att få en demokratisk konstitution, efter USA och dess grundlag från 1787.

Konstitutionen skapade politisk jämställdhet mellan stadsbor och adel. Klassamhället fortsatte dock. Men bönderna fick skydd i lagen mot livegenskap. Polens nya grundlag blev en milstolpe i den europeiska traditionen. Men Europas stormakter, Ryssland, Preussen och Österrike kände sig hotade och ansåg att denna nya grundlag var revolutionär och att deras inflytande i det nya demokratiska Polen skulle bli betydligt mindre än tidigare.

Slottet i Warszawa. Bild från Wikipedia

Slottet i Warszawa.
Bild från Wikipedia

Ett år efter att grundlagen antagits på det Kungliga Slottet i Warszawa revs den upp av ryssar och en fraktion polacker. Under de närmaste tre åren delade stormakterna upp Polen tre gånger,  sista gången 1795, vilket ledde till att landet upphörde att existera.

Efter första världskriget, 1918 återuppstod Polen som fri och oberoende nation och 3 maj utsågs till nationaldag. Några decennier senare förbjöds nationaldagen igen genom nazistiska och sovjetiska ockupanter. 3 maj återställdes som en officiell polsk helgdag i april 1990, efter kommunismens fall.
I det moderna Polen, anses 3 maj som Polens viktigaste civila helgdag. Den firas med parader på flera håll. I Chicago, i USA, finns den största polska befolkningen utanför Warszawa. Där arrangeras också en färgglad parad med dansare och musikkårer.

Den 3 maj är en av två nationaldagar i Polen. Den andra är 11 november då polackerna firar självständighetsdagen, dagen då landet 1918 återfick sitt oberoende efter att de tre stormakterna Ryssland, Preussen och Österrike styckat och tagit var sin del av landet 1795. Då hade Polen varit bortsuddat från Europas karta i 123 år, och till största delen varit uppslukat av Ryssland.

Den 29 december 1989 upplöstes Folkrepubliken Polen och en demokratisk stat, den tredje republiken (Rzeczpospolita), utropades. Att Polen blev en demokrati igen ledde till att Warszawapakten upplöstes den 1 juli 1991 och i december samma år föll Sovjetunionen. Polen är numera en demokrati med fria val och marknadsekonomi. Polen är medlem i Europeiska unionen sedan 2004 och i militäralliansen Nato sedan 1999.

Polens nationalrätt sägs vara Bigos – här förmedlar vi två recept: ett snabbare och ett omsorgsfullt , nästan poetiskt, som tar tre dagar. Som efterrätt kan polska pannkakor med kvarg och russin passa bra.

4 comments for “För snart 230 år sedan var Polen Europas första demokrati

 1. 30 januari, 2016 at 11:50

  Fel turordning i påstående att Polen blev igen en demokrati efter Sovjetunionens fall
  Sovjetunionen har fallit i december 1991
  Polen blev en demokrati igen 29 december 1989
  Efter Polen blev en demokrati Sovjetunionen har fallit
  Hälsningar
  Andrzej Kialka

  • Caroline Maino
   30 januari, 2016 at 08:11

   Du har helt rätt! Stort tack för att du påpekar detta. Vi har nu ändrat i texten.
   Många hälsningar Caroline Maino/Kultursmakarna

 2. Andrzej Kialka
  4 februari, 2016 at 01:50

  Är inte nöjd med ändringen av texten . Ni antydde i ursprungs texten att Sovjetunionens fall ledde till att Polen blev en demokrati. Men vill inte antyda att som jag tycker är riktig att eter Polen blev en demokrati igen den 29 dec 1989 att det ledde till att Warszawa Pakten upplästes den 1 juli 1991 och i december samma år Sovjetunionen.
  Hälsningar
  Andrzej Kialka

  • Caroline Maino
   4 februari, 2016 at 05:22

   Tack för att du är noggrann – nu är texten ändrad så att den är korrekt.
   Många hälsningar Caroline Maino/Kultursmakarna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *