PASHA – dessert från Ryssland som äts i Lettland under påsken

Pasha

Pasha – en rysk efterrätt som även är vanlig på det lettländska påskbordet

Varje påsk har Andris Zvejnieks mamma lagat den traditionella ryska desserten Pasha. Här delar Andris med sig av sin mammas recept.

– Min mamma gjorde den alltid till påsken i mitt lettiska barndomshem i Ångermanland, säger Andris. Vi barn såg mycket fram emot stunden då årets pasha skulle avsmakas. För oss hade pasha ingen religiös betydelse, men vi åt den på påskdagens förmiddag, precis som seden är bland rysk-ortodoxa i Ryssland, berättar Andris Zvejnieks vars föräldrar flydde från Lettland i samband med att ryssarna ockuperat landet en andra gång.

6-8 portioner
1 kg kvarg av 5 l filmjölk
5 äggulor (råa)
250 g smör
2 dl socker
250 g russin
1 citron (saft och rivet skal)
2 hg grovhackad, skållad mandel
3dl gräddfil
vaniljsocker

Gör så här:

 • Låt filmjölken rinna av genom kaffefilter, 5 l filmjölk ger närmare 1 kg kvarg.
 • Vispa ihop smör och socker jämnt.
 • Blanda i äggulorna.
 • Tillsätt kvarg och alla övriga ingredienser, smaka av med vaniljsockret.
 • Allt blandas väl. Blandningen packas i ett durkslag som invändigt täckts med gasväv eller liknande.
 • Lägg på en tyngd och låt stå i kylen minst ett dygn.

För att få kvarg av filmjölken kan man även sjuda denna långsamt upp till kokpunkten. OBS! Får ej koka! Då kommer vasslan att skilja sig från ostmassan. Häll av vasslan och låt ostmassan rinna genom silduk.

Vänd sedan upp på ett fat och servera med nonstop-praliner eller små chokladägg. En kopp kaffe smakar utmärkt till.

2 comments for “PASHA – dessert från Ryssland som äts i Lettland under påsken

 1. Christina Zvejnieks
  19 april, 2014 at 09:19

  Christina om recept på Pasha. Hej! En liten kommentar från vår mamma; för att få kvarg av filmjölken kan man även sjuda denna långsamt upp till kokpunkten. OBS! Får ej koka! Då kommer vasslan att skilja sig från ostmassan. Häll av vasslan och låt ostmassan rinna genom silduk. Jo, vi provsmakade faktiskt årets pasha redan igår…. hälsar Andris syrra Christina

 2. Serafim
  20 april, 2014 at 12:45

  Vi brukar lägga 5 l fil i paket i ugnen och sätta på lägsta värme (50 grader) och låta filpaketen ligga över natten på denna låga värme. På morgonen tar vi ut filpaketen, öppnar dem och häller av vasslan och resten häller vi i en finmaskig silduk och låter det rinna av hela dagen. Ostmassan är perfekt framåt eftermiddagens slut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *