Torsk eller kummel med tomat-baconsås och ansjovis

Eftersom man i Frankrike säger ”poisson d´avril” (som betyder april-fisk)  till den man lurar på Första april, tänker vi att fisk kan passa bra att äta just den 1 april och varför inte denna smarriga rätt.

Kummel är förresten också en sorts torskfisk och anses vara den finaste i den storfamiljen. Kummeln har fint vitt kött och är mjuk i konsistensen.

Detta är en variant på ett supergott recept som egentligen görs på marulk och finns i en av Tore Wretmans kokböcker. En klar fiskfavorit hos oss.

Torsk med tomat-baconsås och ansjovis Foto: Caroline Maino

Torsk med tomat-baconsås och ansjovis
Foto: Caroline Maino

 

Ingredienser för fyra personer: 
600-700 g torsk eller kummel
150 g bacon
6 tomater
2-3 ansjovisar och lite spad
3 dl vispgrädde
1 påse babyspenat, cirka 70 gram
salt och peppar

Gör så här:

Sätt på ugnen på 200 grader.

Hacka ansjovisen. Skär bacon i små bitar och stek dem i sitt eget fett i en stekpanna. Salta och peppra fiskbitarna och bryn dem med baconet. När de är färdigstekta ta upp fisken.

Ansa tomaterna och skär dem i skivor. Låt dem steka med i pannan lite. Tillsätt den hackade ansjovisen och spadet och låt det hela steka ihop någon minut. Häll på grädden och låt koka upp, smaka av med salt och peppar.

Flytta över allt från stekpannan till en ugnsfast form och lägg i fisken och spenaten. Ställ in i ugnen i cirka 10-15 minuter.

Garnera med körsbärstomater när du serverar. Servera med ris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *