Så kan du fira tomatsåsens dag

Tomater är inte bara goda, de är nyttiga också. De har visserligen lågt näringsvärde men det kompenseras med att de är rika på C-vitamin och andra vitaminer. Dessutom innehåller de mineraler som fosfor, magnesium, kalium och kalcium. Det finns även en tomatsåsens dag – den 9 mars.

Tomater till sås Foto: Heléne Götberg

Tomater till sås
Foto: Heléne Götberg

Forskning har också kunnat visat att tomaten innehåller ämnen som gör oss mer motståndskraftiga mot olika former av cancer, särskilt bra skyddar tomater mot prostatacancer. Det är ett  ämne i det röda pigmentet Lycopene som sägs motverka de fria radikaler dubbelt så effektivt som Beta-karoten. Detta finns också i tomater. Effekten lär finnas kvar även i tomatprodukter som tomatpasta, torkade tomater med mera. Det vill säga samtidigt som du äter din tomatsås kommer du även att få i dig skyddande ämnen.

Tomaten kommer ursprungligen från Sydamerika. Där har den odlats under lång tid. Den kom till Europa under 1500-talet, men användes i början mest som prydnadsbuske. Det betraktades länge som oätlig. På 1700- och 1800-talen trodde man att tomat var ett afrodisiakum och den kallades bland annat för Pomme d’amour, det vill säga kärleksäpple.

Tomater finns idag i ett otal former, storlekar och färger. Runda, päronformade, små och stora, röda, gula och vita. Tomater finns även att köpa i konservburk som krossade tomater, passerade tomater, hela skalade tomater. Passerade tomater är en flytande rinnande tomatmassa. Krossade tomater innehåller lite tomatbitar till skillnad från passerade tomater, där det inte finns några bitar alls. Soltorkade tomater är en ytterligare ett sätt att få i sig tomater. Dessa kan vara torkade som de är eller ligga i glasburk med olja.

Tomater i kulturen? Ja, det mest kända exemplet är väl filmen ”Stekta gröna tomater” på Whistle Stop Café, amerikansk långfilm från 1991, baserad på romanen Fried Green Tomatoes at Whistle Stop Café av Fannie Flagg. Fortfarande värd att se!

Här förmedlar vi ett recept på Färsk tomatsås . Kanske en lämplig rätt till Tomatsåsens dag, som infaller den 9 mars. Ett annat tips är pasta al pomodoro, ett tredje är Maries lammköttbullar i mustig tomatsås, ett fjärde är pasta med tomatsås, fetaost och valnötter.

2 comments for “Så kan du fira tomatsåsens dag

 1. Elsa Elovsson
  9 mars, 2020 at 09:05

  Jag älskar tomater, och tomatsås för den delen! Men jag orkade inte läsa texten(vem gör det?). Det är kul att den uppskattas!!! Tack o hej! tomatsås kärlek ?

  • Caroline Maino
   25 mars, 2020 at 04:46

   Kul att du älskar tomater och tomatsås. Om du scrollar ner i texten finns det länkar till recept där – du behöver inte läsa texten. Men de som är intresserade gör det gärna.
   Många tomathälsningar, Kultursmakarna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *