Surkålsgryta med korv och fläsk

Surkålsgryta är Estlands nationalrätt och kan således vara en rätt att inta på Estlands nationaldag den 24 februari. 1918 är årsdagen av Republiken Estlands självständighetsdeklaration. I Sverige finns ungefär 10 000 ester födda i Estland. Ungefär 35 000 svenskar har estniskt påbrå, det vill säga åtminstone en estnisk förälder.

Surkålsgryta med korv och fläsk2 portioner
2–3 potatisar
1 liten gul lök
1/2 äpple
1 ½ dl vatten eller/och vitt vin
½ buljongtärning
1 lagerblad
300 g surkål, ca 5 dl
1/2 tsk kummin
1 tsk enbär
2–3 skivor rökt fläsk
4 korvar, tex bratwurst och nürnbergerwurst

Gör så här:

  1. Skala och dela potatis i halvor eller kvartar om de är stora. Skala och skiva löken. Skiva det urkärnade äpplet. Stek lök och äpple mjuka och glansiga i lite matfett i en liten gryta eller traktörpanna.
  2. Häll på vatten, buljong och lagerblad och lägg i surkålen. Blanda i kummin och enbär. Lägg i potatis och rökt fläsk i skivor.
  3. Bryn korvarna i panna och lägg dem sedan i grytan. Låt småkoka på svag värme med lock 15–20 minuter eller tills potatisen är genomkokt.
Servera med senap, gärna av dijontyp.
  4. Om surkålen är mycket syrlig kan man skölja den i vatten före tillagningen. Surkål som blir över kan frysas in.

Berit Lyregårds recept i DN 

2 comments for “Surkålsgryta med korv och fläsk

  1. Caroline
    26 april, 2020 at 10:46

    Jag ska ha en estnisk afton för mina vänner och tänkte göra denna surkålsgryta. Men vad brukar man dricka till? Öl? Vin? Vatten?

    • Caroline Maino
      30 april, 2020 at 09:32

      Hej
      Spontant skulle jag välja öl eller vatten till en surkålsgryta. Men kanske kan någon på Systembolaget ge tips om du hellre vill dricka vin. Lycka till med din estniska afton!
      Vänliga hälsningar
      Kultursmakarna

Lämna ett svar till Caroline Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *