Högtider att uppmärksamma från 21 februari till 2 mars

I dag om sju veckor är det Långfredag. Påsken är närmare än julen och det betyder att på tisdag är det Fettisdagen.  Internationella pannkaksdagen med pannkaksloppet firas samma dag. Samtidigt är det Karneval i flera dagar i stora delar av den katolska världen. Och dagen innan börjar Maslenitsa, pannkaksveckan, smörveckan, i Ryssland. Dessutom finns både religösa och profana dagar att uppmärksamma, plus att sju länder har nationaldag de närmsta tio dagarna. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

Semmelmums. På tisdag är det fettisdagen – och dags för semlor. Foto: Lena Ahlström

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 21 februari
Internationella dagen för modersmål * (FN)
Maha Shivaratri – Shivas stora natt (hinduer). Denna dag firas guden Shiva med en högtid som varar ända fram till följande morgon. Den hängivne håller sig vaken hela natten, mediterar och sjunger heliga mantran. Ritualen utförs var tredje timme. Det är också brukligt att fasta. Denna hinduiska festival firas före vårens ankomst och är en stor helgdag, framför allt i Indien och Nepal, och en högtidlig påminnelse om att övervinna mörker och okunnighet. För att fira denna dag förmedlar vi tre recept; Dal Bhat, Thukpa och Momos.


Lördag 22 februari
Saint Lucias nationaldag*. Saint Lucia blev en självständig stat i Västindien den 22 februari 1979 efter att ha lytt under Storbritannien sedan 1814. Fira gärna med en makaronipaj med broccoli och räkor.


Söndag 23 februari
Bruneis nationaldag*. Landets nationalrätt Ambuyat har månghundraåriga rötter.
Guyanas nationaldag*, firar självständighet från Storbritannien 1966.
– Heliga Annas dag (ortodoxa, julianska kalendern) Firar Sveriges nationalhelgon.


Måndag 24 februari
Estlands nationaldag*. Dagen firar att landet blev självständigt från Ryssland 1918. I Sverige finns ungefär 10 000 ester födda i Estland. Ungefär 35 000 svenskar har estniskt påbrå, det vill säga åtminstone en estnisk förälder. Kultursmakarna föreslår en Surkålsgryta med fläsk på Estlands nationaldag. Baka födelsedagskringla till fikat.
Sverigefinnarnas dag. Grillad lax med sparris passar bra som förrätt och som tillbehör på buffébordet. Du kan också byta ut laxen mot färsk tonfisk, torsk eller en mer sällsynt fisk, stor havsabborre.
Maslenitsa, pannkaksveckan, smörveckan, Ryssland. Den firas i år från 24 februari till 1 mars. Den firas sju veckor före den ortodoxa kyrkans påsk. Man brukar också säga att det är under vinterns sista vecka. Blinier, ryska boveteplättar, kan avnjutas hela veckan med många olika tillbehör – kaviar och lök eller hallonsylt och grädde och mycket mer.
– Regaip kandili (sunnimuslimer) – Ångerns och förlåtelsens natt. Markerar början av tre heliga månader och att Ramadan sedan följer.


Tisdag 25 februari
Kuwaits nationaldag*. Machboos – en kryddstark kycklinggryta – lär vara Kuwaits nationalrätt, liksom den är Bahrains dito.
Grapefruktens dag*. Denna citrusfrukt är rik på mineraler och en halv grapefrukt innehåller hela dagsbehovet av C-vitamin.
Karneval, (katoliker) – firas i flera dagar i stora delar av den katolska världen. Har startat tidigare i veckan eller i månaden i en del länder. Firandet avslutas med Mardi gras, den feta tisdagen – Fettisdagen, i år den 25 februari. Här förmedlar vi ett recept på Sauerkraut, potatisstomp och Bratwurst – perfekt karnevalsmat. Friterade krabbeln är söta och feta och är traditionella karnevalsbakverk.
Fettisdagen – Semlor äter vi i Sverige traditionellt på Fettisdagen, dagen som inleder fastan sex veckor före påsk. Här är ett recept på 26 semlor.
– Internationella pannkaksdagen med pannkaksloppet, och fettisdagen firas samma dag. Gör till exempel Clatitie – rumänska pannkakor, Polska pannkakor med kvark och russin, Ålandspannkakan med sviskonkompott och grädde,
– Mardi gras, (katoliker, protestanter)
Ayyám-i-Há  (4 dagar) (bahá´ier). Fyra extradagar i bahaiernas kalender för att få ihop dagarna under ett år. Vid denna högtiden utför man handlingar av välgörenhet, ger gåvor till vänner och familj och deltar i sociala sammankomster. Dagarna infaller just innan fastan börjar.


Onsdag 26 februari
– Askonsdagen (katoliker, protestanter). Dagen inleder den fyrtio dagar långa fastan inför påsk. Askan symboliserar död och manar till eftertanke kring hur vi lever våra liv. Det centrala är att avstå från det oviktiga i livet och prioritera det viktiga, som relationen till Gud.


Torsdag 27 februari
Dominikanska republikens nationaldag*
– Meänkielidagen – meänkieli är ett av Sveriges fem minoritetsspråk. Meänkielidagen är en av fyra tillfällen om året då föreningen Meänmaa firar det tornedalska språket och kulturen med olika kulturarrangemang.


Fredag 28 februari
Kalevaladagen* – den finska kulturens dag. I finsk mat möts öst och väst. Närheten till naturen går som en röd tråd genom alla recept. Till de mer traditionella maträtterna hör ugnsgröt, piroger och grytor. Men här förmedlar vi recept på snabba snittar med finska smaker.


Lördag 29 februari
– Skottdagen – I år, 2020, är det skottår. Solåret är 365 dagar, 5 timmar, 48 minuter och 45 sekunder. Den extra tiden samlas ihop till en skottdag vart fjärde  år. Den ligger i februari som för länge sen var årets sista månad. Tidigare inföll skottdagen den 24 februari som är den 55:e dagen på året i den gregorianska kalendern. Då återstår 310 dagar av året (311 under skottår). 1996 ändrades detta, så att skottdagen från och med 2000 infaller den 29 februari. Vitlöksfrästa ärtskott kan hur som helst passa denna dag. Är du kvinna kan du passa på att fria denna dag – läs mer om den traditionen här.


Söndag 1 mars
Baba Marta,*, välkommen våren! firas i Bulgarien. Yoghurtsoppan Tarator är väldigt populär i landet.
Bosnien Herzegovina firar självständighetsdag* till minne av då landet blev självständigt från Jugoslavien 1992.
Antikens Rom firade nyår den 1 mars*. Namnen på våra månader kommer också från den tiden.
– Internationella dagen mot diskriminering (FN).
– Vasaloppet – körs den första söndagen i mars. Loppet går de nio milen från Berga By i Sälen till Mora. Blåbärssoppa och Vasaloppet hör ihop sedan 1958. Här är ett recept för soppa på dessa nyttiga bär. Läs Lars Nicanders artikel från 2014, när Vasaloppet fyllde 90 år.

 


Måndag 2 mars
– Texas nationaldag, vid sidan om USA:s 4 juli.
– Rena måndagen (ortodoxa) är normalt en dag som är en fullständig fastedag (då ingen föda bör intagas). Starten på fastan 40 dagar före den ortodoxa påsken. Här förmedlar vi några recept för fastan ur Kokbok för fastan.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *