Runebergsdagen firas med dikter och bakelse

Johan_Ludvig_Runeberg

Johan Ludvig Runeberg. Foto från Wikipedia

För att fira minnet av den finska nationalskalden Johan Ludvig Runeberg  firas Runebergsdagen den 5 februari i Finland och många äter Runebergsgtårtor den dagen. I år, 2019, var det 215 år sedan han föddes – och 142 år sedan han gick ur tiden.

Johan Ludvig Runeberg föddes den 5 februari 1804 i Jakobstad i Finland (som då ännu hörde till  Sverige) och han dog den 6 maj 1877 i Borgå. Diktverket Fänrik Ståls sägner hör till hans mest kända verk.

200px-F_Stal_Vinjett_Engberg wikiDet är allmän flaggdag den 5 februari. Många låter en ljusstake lysa i fönstret eller tänder ett eget ljus för nationalskalden Runeberg. Ofta firas dagen med Runebergstårtor, som egentligen är bakelser, samt diverse aktiviteter som skådespel och litterära aftnar runt om i landet.

Runebergstårtan, (finska: Runebergintorttu) har fått sitt namn efter skalden, som påstås dagligen ha ätit en dylik bakelse. I Wikipedia kan vi läsa att det också sägs att det var hans fru Fredrika Runeberg som uppfann bakelsen på 1850-talet, men att sanningshalten bakom detta har ifrågasatts. Sockerbagaren Lars Astenius bakade redan på 1840-talet en variant av ”Runebergs bakelser”.

Huvustadsbladets hemsida hittade vi ett smakligt recept på Runebergstårta.

 

2 comments for “Runebergsdagen firas med dikter och bakelse

 1. E-L Koolmeister
  4 februari, 2014 at 02:16

  Traditionen med Runebergin torttu lever vidare hos mig. Lätt att baka och ack så gott. Har ärvt metallcylindrar från min mor men de brukar bli så stora att jag använder muffinsformar istället. Men hallonsylt och florsocker blandat i citronsaft blir det.

  • Caroline Maino
   4 februari, 2014 at 02:47

   Så roligt att traditionen lever! Tack för din kommentar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *