Vegansk pizza på veganpizzadagen

Den 29 januari är det Veganpizzadagen. Den veganska kosten avstår från alla animaliska produkter, det vill säga mejeriprodukter, kött, fisk, fågel, ägg, honungs- och vaxprodukter liksom olika tillsatser av animaliskt ursprung. Personer som lever veganskt vill avstå från att exploatera djur i den mån det är möjligt och praktiskt.

Som vegan är det viktigt att man har bra koll på vad man äter för att inte drabbas av näringsbrist. Mjölkprodukter, kött, fisk och fågel innehåller såväl energi, proteiner, vitaminer som mineraler. Eftersom vegankost är fattig på dessa ämnen kan den som lever veganskt få näringsbris.  Läs mer vad dietister på sajten matvett.se rekommenderar för den som vill äta veganskt.

Den 29 januari är det veganpizzadagen. Pizza kan varieras med veganska pålägg i oändlighet. Den som utesluter osten kan med fördel välja riktigt smakrika pålägg som oliver och grillade grönsaker, berättar sajten veganrecept.se. Den som vill kan strö över vegansk ost. Här förmedlar vi den sajtens recept på vegansk pizza.

Veganpizza

Veganpizza

 

Ingredienser för 2 personer:
Pizzabotten
•2 dl vatten
•25 g jäst
•4 1/2 dl vetemjöl
•1 msk matolja
•1 tsk socker
•1 tsk salt

Tomatsås
•3 msk tomatpuré
•1 1/4 dl vatten
•1 msk olivolja
•2 msk hackad, gul lök
•1 klyfta vitlök
•1/2 tsk rosmarin
•1 tsk basilika
•svartpeppar
•salt

Fyllning
•1/2 burk grillad paprika eller 2 röda, grillade paprikor
•150 g champinjoner
•2 msk gul lök, hackad
•1+1 msk olivolja
•15 st oliver, svarta eller gröna
•1-2 msk pumpakärnor
•1/2 tsk oregano
•ev 1-2 dl riven, vegansk ost

Gör så här:
Börja med att göra pizzabottnen. Lös jästen i lite av vattnet (det går bra med kallt vatten, 37-gradigt vatten gör att bakningen går snabbare). Tillsätt resten av vattnet och därefter socker, salt och olja. Arbeta i mjölet lite i sänder och knåda därefter degen smidig i 5-10 minuter (den längre tiden om du knådar för hand). Låt jäsa i 30-45 minuter.

Koka under tiden tomatsåsen. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lök och vitlök tills de mjuknat. Tillsätt tomatpuré och vatten, smula ner örterna och smaka av med salt och svartpeppar. Låt koka ihop på låg värme tills såsen tjocknat.
Ansa champinjonerna. Hetta upp 1 msk av oljan i en stekpanna och fräs champinjoner och lök tills de börjat ta färg. Ställ åt sidan.

När degen jäst färdigt kavlas den ut till två runda pizzor eller en som räcker till en plåt. Pensla bottnen, ända ut på kanterna, med 1 msk olivolja och bred ut tomatsåsen. Fördela champinjoner, oliver och paprika över pizzan. Strö över pumpakärnorna och eventuellt riven, vegansk ost. Grädda pizzan i 225-250 grader tills bottnen är färdig cirka 12-15 minuter. Lyft lite i ena kanten för att kontrollera att den inte är mjuk. Strö över oreganon och servera.
Källor:
http://www.veganrecept.se
http://www.matvett.se/dagsmeny-for-vegan/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Veganism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *