Ake-mashite-omedetou-gozaimasu …

 …säger man i Japan när man önskar varandra Gott Nytt År. Det japanska nyåret firas i tre dagar. Många japaner besöker tempel och andra religiösa platser under nyårsdagarna för att be om lycka inför det nya året.

År 2020 är det Råttans år. Illustration av Råttan Vincent Tina Lundgren

Det japanska nyåret inträffar mellan den första och den tredje januari. För att göra nyårsfirandet så storslaget som möjligt förbereds festligheterna in i minsta detalj. Symbolladdade dekorationer och maträtter har en central plats i firandet. Husens framsidor dekoreras med tallgrenar, plommonkvistar och bambugrenar som ska ge familjen styrka, kraft och ett långt liv. På grinden eller över entrén hänger man ett rep av flätad halm dekorerat med vita pappersremsor som ska rena huset och skrämma bort onda andar. Dekorationer innefattar ofta ormbunksblad, en apelsin och en hummer.

Det japanska ordet för bitter apelsin, betyder också ”från generation till generation”. Denna dubbla betydelse gör att den bittra apelsinen platsar bland prydnaderna. Hummerns böjda rygg är en symbol för ålderdomen och önskar människor ett långt liv.

Eftersom nyåret innebär en fullständig nystart blir årets första soluppgång viktig, liksom första skrattet och drömmen på det nya året. Det japanska folket äter en speciell maträtt som kallas för ”osechi ryouri”. Osechi ryouri paketeras i en Jubako-box, som har flera lager. Maten är färggrann och artistiskt presenterad. Varje tallrik har en speciell mening. Räkor symboliserar ett långt liv, söta svarta bönor hälsa, sill fruktbarhet, teriyaki som smakar som små sardiner en lyckad skörd, söta nötter och mosad söt potatis glädje, och så vidare. Söt saké med kanel och andra kryddor är en ceremoniell drink som tros ha makt att förhindra sjukdomar.

Rätter på det "japanska smörgåsbordet" Osechi ofta presenterade i en Jubako-ox Kuromame kokas med mycket socker, rätt så mycket sojasås och lite salt. För att koka mjukt tilläggs bikarbonat och för att få fin svart färg kokas allt tillsammans med en järnspik. Kuromame kokas på lågvärme, med locket på, i ca 5 timmar. Namasu (lätt inlagd rättika och morot) Namasu är väldigt fräsch och enkel att göra. Strimla rättika och morot smalt och salta dem och låt sedan stå. Krama ur vattnet och lägg rättika och morot i vinäger samt lite socker och salt. I vanliga fall tilläggs en sorts citrusfrukt som heter yuzu (kan stavas yuzo i Sverige) men jag provade med citron i stället. Det blev inte samma doft och smak men det var lika fräscht och gott!

Rätterna på det ”japanska smörgåsbordet” osechi ryori är ofta presenterade i en Jubako-box

På nyårsdagen, som är den viktigaste dagen, äts ”osechi ryouri” med många maträtter, i antal inte helt olikt ett smörgåsbord. För er som vill fira med lite japanska rätter förmedlar vi recept på dessa tre rätter – Datemaki, Kuromame och Namasu.

I Japan är det vanligt att skicka nyårskort till släkt och vänner. Nyårskorten är ofta illustrerade med ett speciellt djur varje år. I Japan används nämligen den kinesiska zodiakens tolv djur i tur och ordning för att symbolisera åren.

De flesta japaner spenderar nyåret i stillhet hemma med familjen.
 Man äter, leker traditionella lekar och tittar på speciella nyårsprogram på tv. Under de första dagarna på det nya året brukar man också passa på att besöka sina vänner och släktingar. Det finns en tradition om att ge pengar till barnen under nyåret i Japan. Om man har släktträffar, då är det bra att vara förberedd med lite pengar i små kuvert.

Det är en tradition för japaner att besöka ett tempel under nyårsfirandet. Människor ber till skyddsänglar för hälsa och tur. Vissa välkända tempel får flera miljoner besökare under nyåret varje år. Kvinnor och barn klär upp sig i fina kimonos. Saker man inte gör under nyårsfirandet är att jobba, stressa eller bråka.

Japansk zodiak Foto: onmarkproductions.com

Den japanska zodiaken
Foto: onmarkproductions.com

År 2020 är Råttans år.  Råttans år är det första i den kinesiska astrologins tolvåriga cykel. Därför anses det vara symbolen för nystart och början på saker. Råttans år ses som ett bra år för att börja nya projekt, nytt jobb eller gifta sig. Eftersom råttan är ett metodiskt och arbetsamt djur kan man inte räkna med snabba förändringar utan man får jobba hårt arbete och vara aktiv. Den som är född i råttans år sägs vara logisk, realistisk, uppfinningsrik och ambitiös. Råttor är intelligenta djur som är socialt kompetenta. Människor födda i råttans år är både begåvade och trevliga och kan ha många bollar i luften samtidigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *