Hoppin´John – gryta med svartögda bönor

Svartögda bönor, black eyed peas, är en stapelvara i sydstaterna i USA. De är grunden för ris-och-bönor-rätten Hoppin´ John, som är tänkt att bringa lycka och välmåga när du har ätit den på nyårsafton. Inte bara är svartögda bönor ett bra sätt att börja det nya året, de är hälsosamma och väldigt mättande.

Mellan jul och nyår firas Kwanzaa av miljoner människor av afrikansk härkomst. Tanken är att fira sin svarta identitet, uppmuntra sammanhållning och bevara afrikansk kultur. Då lagas traditionell mat lagas liksom okra, black eyed peas (svartögda bönor), och jordnötter.

All mat som slavarna kan ha fört från Afrika kan användas i firandet. Ytterligare en anledning att laga till något med svartögda bönor. Bönor har mycket fiber och protein, vilket är perfekt när du lagar en rejäl vegetarisk måltid. Markus Samuelssons recept för svartögda bönor är en läcker rätt att starta det nya året med på ett hälsosammare sätt. Läs mer om Markus Samuelsson på hans hemsida.

Black eyed peas (svartögda bönor) Foto Wikipedia

Black eyed peas (svartögda bönor) Foto Wikipedia

Receptet är för 4-6 portioner

Ingredienser 
2,4 dl svartögda bönor blötlagda i kallt vatten i 8 timmar och avvattnade
4 msk smör
1 medelstor rödlök, skivad
2 tomater, hackade
1 Scotch Bonnet chili
2 vitlöksklyftor, hackade
1 st 2 cm tjock bit färsk ingefära
2 tsk Berbere eller chilipulver
2,4 dl kokosmjölk
1 tsk gurkmeja
2,4 dl kycklingbuljong eller vegetarisk buljong
1 tsk salt
2 korianderkvistar, hackade
1 salladslök, trimmas och skivad

Tillagning:
1. Häll bönor i en stor kastrull och tillsätt 1 liter vatten. Låt sjuda utan lock, i 45 minuter, eller tills de är mjuka. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
2. Smält smöret i en djup kastrull på medelhög värme. Tillsätt lök, tomater och chili och fräs tills löken är genomskinlig, i cirka 10 minuter. Tillsätt vitlök, ingefära, Berbere eller chilipulver, och kokosmjölk och låt sjuda. Rör i gurkmeja och buljong och låt koka. Minska sedan värmen till låg och låt sjuda utan lock tills såsen tjocknar, i cirka 20 minuter.
3. Tillsätt bönorna och salt och koka tills det mesta av vätskan absorberats, i cirka 20 minuter.
4. Rör i koriander och salladslök och servera.

2 comments for “Hoppin´John – gryta med svartögda bönor

 1. Adam
  26 december, 2018 at 05:50

  Gott!!!
  Använde 2 st vanliga (troligtvis jättepotenta) vanliga röda chillis från thaibutik + chilliflakes ifrån thailand istället för ordinarie recept och hettan var något utöver det vanliga.
  Men annars jättegott!

  • Caroline Maino
   28 december, 2018 at 09:31

   Tack för tipset!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *