Högtider att uppmärksamma från 13 till 23 december

Så härligt det är med alla ljus vi tänder nu när det är som mörkast i vårt land. Det har verkligen varit grått denna höst – men nästa helg vänder det när det är Vintersolståndet. Och i dag fredag inleder ljusdrottningen Lucia julfirandet. På onsdag är det Internationella migrationsdagen* (FN). Över 250 miljoner människor i världen är internationella migranter! Vi tipsar om en crossover-rätt i form av en gryta med rödbetor, quionoa och fetaost. Missa inte Kakans dag* som infaller på samma dag. Via länken kommer du till en hel del av de kakrecept vi publicerat genom åren. Fyra länder har nationaldag i veckan. Kika gärna i ”Vår kalender” och låta dig inspireras.

Litet Luciatåg lyser upp i vintermörkret Foto: Caroline Maino

I ”Vår kalender”  uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och  högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept  till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 13 december
– Luciadagen* (Sverige). Lucia inleder julfirandet. Lucia var ett kristet helgon som dog martyrdöden på Sicilien. Hon var kristen trots att det var förbjudet och stack ut sina ögon i protest mot samhällets orättvisor. I Sverige brukar Luciadagen firas med saffransbullar, glögg och luciatåg som sjunger speciella luciasånger. Här är ett favoritrecept som ger saftiga goda saffransbullar. Här är ett på Saffranskaka till Lucia. Här kan du läsa mer om att Lucia firas även i augusti på Sicilien med en procession genom staden.

Lördag 14 december


Söndag 15 december
– Tredje advent (katoliker, protestanter). Tredje söndagen i advent är en av söndagarna i adventsfastan, särskilt ägnad Johannes döparen. Den kristna fastan innebär rent allmänt att minska födointaget, men också att avstå från kött. Här förmedlar vi några recept om du vill ta fasta på fastan.


Måndag 16 december
Bahrains nationaldag – till detta lilla örike i Persiska viken importeras mycket av livsmedlen eftersom det till stora delar består av öken. Machboos är en kryddstark kyckling från Bahrain.
Kazakstans nationaldag.


Tisdag 17 december
Bhutans nationaldag – i kungadömet Bhutan baseras landets kultur och ekonomi på buddhismens centrala andliga värden och nationen är vida känd för sitt sätt att mäta ”bruttonationallycka”. Här förmedlar vi ett recept på Morgh shati korma – bhutansk kycklinggryta plus ett recept på Ema datshi – Buthans kryddstarka nationalrätt.


Onsdag 18 december
Nigers nationaldag, firar republikens dag
Internationella migrationsdagen* (FN). Över 250 miljoner människor i världen är internationella migranter! Vi tipsar om en crossover-rätt i form av en gryta med rödbetor, quionoa och fetaost.
Kakans dag* – Till kakans dag har vi samlat en hel del av de kakrecept vi publicerat genom åren.


Torsdag 19 december


Fredag 20 december


Lördag 21 december
– Tomasdagen* – Tomas var en av Jesus tolv lärjungar. Tomasdagen har traditionellt ansetts inleda ”julfriden”. Det var också på Tomasdagen som man fick börja dricka av julbrännvinet och julölet – som provsmakades knappt två veckor tidigare, på Annadagen den 9 december.
Pancha Ganapati* är en modern hinduisk festival som firas 21-25 december. Den skapades år 1985 som ett hinduiskt alternativ till jul och andra vinterfester. En barnvänlig helg! Varje dag offras en bricka med godis och rökelse till Ganesha, som också kläs och dekoreras i olika färger varje dag. Vadai, kryddstarka friterade snacks som liknar munkar, äts gärna. Till varmrätt kan vi rekommendera en indisk lammgryta med tomatSötsaken Modak – guden Ganeshas favorit passar säkert också.


Söndag 22 december
– Mors dag i Indonesien. Med fler än 300 etniska grupper har det Indonesiska köket en unik variation. Huvudingrediensen i Indonesisk matlagning är precis som i andra asiatiska länder ris. Kokosmjölk och chili är de vanligaste smaksättarna. Kanske vill du pröva att göra kycklingcurry med ris. Här är receptet.
Vintersolståndet. – Detta är den punkt då årshjulet vänder och vi går mot ljusare tider igen – ända till midsommar då det vänder igen. Vintersolståndet firas i många kulturer.
– Fjärde advent
– Shab-e Yaldã – Födelsens dag (Iran). Den persiska högtiden Shab-e Yalda infaller under vintersolståndet. Högtiden har firats i nuvarande Iran i tusentals år. Både denna högtid och Nouruz, härstammar från Zoroastrism som är Irans ursprungliga religion. En del firar Yalda som en hyllning till solguden Mithras. För andra är det en rent social högtid för att lysa upp årets mörkaste natt med familj och kärlek. Maten varierar i olika områden men många äter granatäpplen och vattenmelon.
– Şeva Zistanê (kurder) – Högtiden infaller vid vintersolståndet. Enligt kurdisk mytologi är detta natten då solen föds på nytt: mitt i mörkret börjat livet om. Denna natt anses vara en av de äldsta högtider som fortfarande observeras av moderna kurder. Dagen firades av gamla folkstammar i regionen som en helig dag. Solen spelar en viktig roll i flera gamla religioner som fortfarande utövas av vissa kurder, inklusive jezidier och andra som behåller zoroastriska idéer i sina trossystem.


Måndag 23 december
– Chanuka (judar) börjar vid solnedgången 23 december och pågår till kvällningen 30 december. Det är en historisk fest, som firas till minnet av att den judiska armén lyckades besegra syrierna för mer än 2000 år sedan (165 f. vt.) och återerövra Jerusalem och templet. Enligt en legend sökte soldaterna efter helig olja när de kom in i templet. De fann bara tillräckligt mycket olja för en dag. Man använde oljan i en ljusstake, men som ett mirakel räckte oljan i åtta dagar. Det är därför som Chanuka pågår i just åtta dagar.
Under Chanuka tänder man ett ljus i Chanukastaken varje kväll. Chanukastaken är en åttaarmad ljusstake som har plats för ett nionde ljus, som kallas tjänaren. Med detta tänder man de övriga ljusen. Chanuka är ljusets fest. Man spelar spel, sjunger och ger varandra små gåvor. Här berättar Judit Lukacs mer om Chanuka och hur hon firar 2013 . Vi tipsar även om hur man gör latkes – judiska rårakor

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *