En irländsk afton i december

Så kan det vara, när vintermörkret sänkts och gästerna ätit sig mätta på en irländsk gryta, att Carl i kvällens matlag spelar upp ett traditionellt irländskt stycke så att det börjar spritta i benen.

Lisa, som har irländska anor, leder matlaget denna kväll. På menyn står en en Irish stew, – denna gång en vegetarisk sådan. Vi förmedlar ett recept på vegansk Irish stew från sajten Jävligt gott. Det är en blogg som vill inspirera andra till att laga mer mat genom att visa hur enkelt det kan vara och hur gott det kan bli och hur självklart det är att kött inte har någonting med det att göra.

Irish stew är en gryta tillagad på traditionellt sätt med bland annat det mörka ölet Guinnes som smaksättare. Colcannon – irländskt potatismos med kål samt irländskt Soda bread är goda tillbehör.

Lisa med irländska anor leder matlaget för kvällen.

Lisas vänner Carl och Sara, Lisas pojkvän Mattias samt Caroline och jag från Kultursmakarna assisterar. Till vardags studerar Lisa, Carl och Sara konst och Mattias är förskollärare.

Carl skalar många potatisar till kvällens middag.
Vegetarisk irish stew med colcannon och soda bread är kvällens huvudrätt.

Ett femtontal personer har kommit till kvällens matträff. Runt bordet möts människor från en rad olika länder, bland annat Iran, USA, Syrien, Polen och Sverige. Det finns en iver att ta del av varandras härkomst och traditioner.

Arman och Navid

Så berättar en av Kultursmakarnas återkommande gäster Florence Wetzel, om sin senaste deckare ”The Grand Man”. Vi får veta att deckaren är inspirerad av Stieg Larssons saknade manuskript till en fjärde bok och mordet på Sveriges statsminister Olof Palme.

Florence berättar om sin senaste deckare som utspelar sig i Stockholm

Desserten är en irländsk porter-chokladkaka glaserad med chokladsås och smaskig värre.

Irene och Eva lyssnar intresserat när kvällens matlag berättar om vilka konstformer de studerar på Idun Lovéns konstskola.

Sedan blir det fiolspel och spontandans bland borden. Carl kämpar med att balansera hatten och samtidigt undvika att skjuta iväg den med stråken. Vi tackar och bugar för denna bedrift.

Inte för att det var S’t Patricks Day just idag, som Carls hatt indikerar, och det irländska matlaget klätt sig i gröna tröjor. Men färgen, som är en av tre i den irländska flaggan, ger denna kväll en irländsk ”touch” till kvällens tema – en irländsk afton.

Kultursmakarna verkar för att öka tilliten mellan människor från olika kulturer. Matträffar är en aktivitet som vi genomför några gånger varje år. Kultursmakarna är en ideell, religiöst och politisk obunden förening som startade den 16 november 2013, på ”Internationella dagen för tolerans”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *