Ceviche passar på Perus dag

Vill du laga något av det mest varierade och originella i världen? Då ska du välja något ur det peruanska köket som påverkats av nästan hela världen. Ceviche, en typisk rätt från det peruanska köket kanske passar den 28 juli när det är Perus nationaldag.

Den 28 juli är det Perus nationaldag. Det var den dag då landet blev erkänt som självständigt, något som hände 1821. Kanske vill du uppmärksamma dagen, ett sätt kan vara att laga något gott. Det Peruanska köket är rikt. Detta kök har nämligen påverkats av nästan hela världen från köket från Inkariket, Amazonköket, Spanska köket, Afrikanska köket till det franska, kantonesiska, japanska och senare även italienska köket. Varför inte en Ceviche? Cevichen i Peru hör till de rätter som förmodligen är mest representativa för landet och den rätt som också har fått mest spridning internationellt. Rätten lagas även i andra latinamerikanska länder och det görs på olika sätt. Söker du på nätet hittar du hur många förslag som helst. längre tillbaka i tiden lagades rätten på färsk fisk, som man lät ligga i en lag av frukt. Under Inkatiden låg fisken i ett bad av chicha.

250px-Ceviche_del_Perú

Foto: Wikipedia

Här är några exempel på rätten:

Här marineras vit fisk med bland annat lime, koriander och chili.

http://www.recept.nu/jens_sjogren/forratter/fisk_och_skaldjur/ceviche/

Ett förslag från Jamie Oliver:

http://www.jamieoliver.com/recipes/seafood-recipes/peruvian-ceviche/#4UzWqIAlYa0wWvFA.97

Här är en blogg där personen berättar hur nationaldagen firades med mat:

http://elvoluntariosueco.blogspot.se/2010/08/perus-nationaldag-och-mat-30-juli.html

Källa: Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *