Högtider att uppmärksamma från 21 juni till 1 juli

I morgon är det midsommarafton samt den 21 juni, då det är sommarsolståndet på norra halvklotet och vintersolstånd på det södra. Här i Norden har midsommar firats sedan urminnes tider. I nästan alla kulturer och på alla kontinenter hittar vi högtider kring solstånden. På måndag  är det ytterligare ett av alla nyår du kan fira under ett år. Då är det Inti Raymi – Andinskt nyår och solfest i Latinamerika. Den närmsta tiden kan vi uppmärksamma inte mindre än 15 länder som har nationaldag. Dessutom finns flera FN-dagar och några matrelaterade dagar.

Nu tar Kultursmakarnas nyhetsbrev sommarlov – men framåt slutet av augusti är det tillbaka. Vi fortsätter förstås att publicera artiklar och recept under sommaren. Här kommer först några tips om somt som stundar närmast och i ”Vår kalender” hittar du högtider att uppmärksamma hela sommaren lång.

 

Midsommar
Foto: Caroline Maino

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 21 juni
Grönlands nationaldag* – firar självständighet från Danmark 1979. Rätten Suaasat är en traditionell grönländsk soppa.
– Fars dag* i Libyen, Syrien, Egypten, Jordanien, Uganda.
– Sommarsolståndet på norra halvklotet och vintersolstånd på det södra – I nästan alla kulturer och på alla kontinenter hittar vi högtider kring solstånden. Här i Norden har midsommar firats sedan urminnes tider.
– Willakuti, Andinskt nyår (aymaraindianer), sammanfaller med vintersolståndet på södra halvklotet.
– Midsommarafton – Sedan urminnes tider firar vi sommarsolståndet – årets längsta dag och en natt så kort att den knappt märks. Läs om hur midsommar firas i Leksand. Här kommer ett par tips på maträtter med ursprung i Dalarna: Knäckepizza på Leksandsbröd och Änglapaj. Andra tips är att fira med sill, jordgubbar – en pavlova med jordgubbar till exempel och dans runt majstången, och varför inte genom att satsa på midsommar Latino som numera firas på många håll i Sverige. På Järvafältet i Stockholm är det en stor folkfest, berättar Mångkulturella almanackan.
– Världshumanistdagen (humanisterna)


Lördag 22 juni
– Midsommardagen (Sverige)


Söndag 23 juni
Luxemburgs nationaldag*. Landets nationalrätt heter Judd mat Gaardebounen. Här är receptet.
– Fars dag, Nicaragua, Polen*
– Sankthansaften* – Danmark, Norge
– San Juan (Bolivia, Spanien)
Mors dag i Kurdistan (firar sista söndagen i juni)
– Alla helgons dag (ortodoxa).  Inom de ortodoxa kyrkorna sker firandet inte på hösten utan första söndagen efter pingst.
– Juhannus – midsommar (Finland)


Måndag 24 juni
– Johannes döparens dag* Den helige Johannes Döparens dag (protestanter) firas sex månader före jul. Johannes Döparen var den sista av de profeter som förutsåg att Kristus, Guds son, skulle komma. Det var Johannes som döpte Jesus i Jordanfloden.
Inti Raymi – Andinskt nyår och solfest i Latinamerika, en midvinterfest från inkatiden. Fira med peruansk Quinotto.


Tisdag 25 juni
Kroatiens nationaldag* – firar självständighet från Jugoslavien 1991. I Kroatien är lunchen dagens huvudmåltid. Här är ett recept på soppa till förrätt.
Sloveniens nationaldag* – firar självständighet från Jugoslavien 1991. Till efterrätt kan vi rekommendera en dessertpannkaka med keso från Slovenien.
Moçambiques nationaldag* – firar självständighet från Portugal 1975.


Onsdag 26 juni
Madagaskars nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960. Fira dagen med en exotisk fruktsallad.
– Internationell solidaritetsdag för tortyroffer (FN)
– Internationella dagen mot missbruk av och olaglig handel med narkotika (FN)
– Chokladpuddingens dag*


Torsdag 27 juni
Djiboutis nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1977. Skoudehkaris är landets nationalrätt.


Fredag 28 juni
– Jesu heliga hjärtas dag (katoliker). Denna högtid firas tredje fredagen efter pingst. Hjärtat symboliserar Jesus kärlek till människosläktet och är därmed även en påminnelse om Guds barmhärtighet, eftersom Jesus är både Gud och människa.


Lördag 29 juni
Allmän namnsdag i Grekland. För greker är namnsdagen en viktig dag att fira, mycket viktigare än till exempel födelsedagen. Eftersom namnsdagarna är så viktiga, finns det en särskild dag på året då de, vars namn inte finns med i almanackan, får fira namnsdag. Det är den 29 juni, då också apostlarna Petros och Pavlos har namnsdag. Är det en varm sommardag kan dessa feta och vattenmelon-torn passa till småplock för den som vill fira den allmänna namnsdagen.
– Heliga apostlarnas Petrus och Paulus dag (katolsk, ortodox). ”Apostlafurstarna” Petrus och Paulus betydelse för den kristna kyrkan omvittnas redan i Nya Testamentet. Petrus utnämndes av Jesus till den ”klippa” som kyrkan ska vila på. Båda apostlarna led martyrdöden i Rom under kejsar Nero.
Vatikanstatens nationaldag.

 


Söndag 30 juni
Demokratiska republiken Kongos nationaldag*. Laga Tilapia med bitekuteku och matbanan dagen till ära.
Pilsnerkorvens dag*. Denna dag är instiftad av Bullens pilsnerkorv. Kommersiellt så det smaskar alltså. Men även kult.


Måndag 1 juli
Brittiska Jungfruöarnas nationaldag*
Burundis nationaldag* – firar självständighet från Belgien 1962
Kanadas nationaldag* – firar skapandet av den kanadensiska konfederationen 1867. Kanadensiska pannkakor med lönnsirap kan anses som en av landets nationalrätter.
Rwandas nationaldag* – firar självständighet från Belgien 1962
Somalias nationaldag* – firas till minne av den dag Somalia blev självständigt från Storbritannien och Italien och enat 1960.
Mors dag i Sydsudan (firar första måndagen i juli)
Caymanöarnas nationaldag (firas första måndagen i juli)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *