Sandkaka som smälter på tungan

FN-dagen Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka – som infaller 17 juni – kan man uppmärksamma genom att göra Bergmans sandkaka. I Bonniers nya kokbok Hej mat från 1976 står det ”Ett gammalt fint recept på en utomordentligt god kaka, som nästan smälter på tungan. Konsistensen ska vara sammetsmjuk och slät när man skär kakan i skivor.”
Den passar även glutenintoleranta – om man i stället för att bröa formen har strösocker på kanterna i formen.

Sandkaka. Foto från depositphoto

Sandkaka.
Foto från depositphoto

 

Ingredienser:
200 g smör eller margarin
2 ½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
3 ägg
2 ½ dl socker
½ dl konjak

Gör så här:
Rör matfett, potatismjöl och bakpulver till en porös smet. Vispa ägg och socker för sig till en riktigt skummig smet och blanda ner den, lite i taget, i matfett-potatismjöls-smeten. Tillsätt konjaken, också lite i taget, och rör om väl, så att smeten inte skär sig för mycket. Klicka ner smeten i en väl smord och bröad avlång kakform (2 liter) och grädda kakan omedelbart i 175 grader ugnsvärme i cirka 45 minuter. Låt kakan stå några minuter. Stjälp upp den och låt den svalna.

En annan gammal kokbok, Stora kokboken, från 1948 tipsar att man kan smaksätta kakan med 1 tsk vaniljsocker eller 4 skållade, skalade, rivna bittermandlar. Vaniljsocker eller bittermandel tillsätts samtidigt som konjaken.

 

4 comments for “Sandkaka som smälter på tungan

 1. karin östlin
  12 september, 2015 at 11:31

  Väldigtgott

  • Caroline Maino
   14 september, 2015 at 11:22

   Roligt att du också tycker om den!

 2. Carina
  11 oktober, 2018 at 07:34

  Min son är nydebuterad diabetiker och måste räkna kolhydraterna i allt han äter, hur får man reda på kolhydratinnehåll i en sådan här kaka?
  Han hade älskat den ❣

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *