Högtider att uppmärksamma från 7 till 17 juni

I helgen är det den kristna högtiden Pingst som kan ses som den kristna kyrkans födelse. I helgen inleds även den judiska högtiden Shavuot – Veckofesten, som räknas som judarnas födelsedag. Missade du grannfesten häromveckan? Den franska alltså? Då kan du ju hänga på den i Kanada i morgon lördag. Då är det förresten även Världshavens dag.  Nio länder har nationaldag de närmsta tio dagarna och till sju av dem förmedlar vi recept. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

Vi behöver värna världshaven och dess invånare. Världshaven har en egen dag den 8 juni. Foto: Caroline Maino

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 7 juni
– Drakbåtsfesten (Kina) – Den firas med starka färger, ljus och ljud. Festivalen infaller ofta i juni och pågår i tre dagar. Draken är en viktig symbol – för visdom och styrka – i Kina. Kineser samlas vid stora sjöar och tävlar i kappsegling i drakprydda båtar. Zongzi (粽子)– ett slags klibbigt ångkokt ris som är invirat i bambublad – äts under denna högtid.


Lördag 8 juni
Världshavens dag (FN)* – Denna dag kanske det passar att bjuda på en fiskrätt. Klicka på denna länk och du hamnar på vår samlingssida för fiskrecept.
Sankta Helena (firar andra lördagen i juni)
Pitcairnöarna (firar andra lördagen i juni)
– Fête des voisins – grannfesten i Quebec Kanada, läs mer här. Även om det är långt till Frankrike där grannfesten har sitt ursprung kan väl en Quiche Lorraine , en fransk ost- och skinkpaj, passa även i Kanada.
Storbritannien – firar drottningens officiella födelsedag en lördag i juni (saknar officiell nationaldag). Fira med Roastbeef med Yorkshirepudding – Englands nationalrätt – om du vill.
– Pingstafton (katoliker och protestanter).

 


Söndag 9 juni
Åland – firar att öriket blev autonom region till Finland 1921*. Denna dag kommer Ålandspannkakan med sviskonkompott och grädde säkerligen att serveras på många håll på Åland.
– Fars dag i Belgien, Österrike (firas andra söndagen i juni)
Mors dag i Luxemburg (firar andra söndagen i juni)
– Pingstdagen (katoliker och protestanter). Pingst är en kristen högtid som firar att den helige Ande gav sig tillkänna för apostlarna i Jerusalem. Pingst är 50 dagar efter påsk och tio dagar efter Kristi himmelsfärd. Enligt Bibeln var detta första gången tungotal förekom (ett tecken på uppfyllelse av Helig Ande) och den dagen döptes nästan 3 000 människor i Jesu namn till syndernas förlåtelse. Den kristna kyrkan anses ha fått sin begynnelse i och med pingstdagen.
Shavuot – Veckofesten (judar). Veckofesten är en skördefest för årets första frukter och man dekorerar synagogan med löv och blad. Högtiden firas också till minne av den dagen då Torah, den judiska lagen och heliga skrift, mottogs av Moses vid Sinai berg. I år, 2019,  pågår Shavuot från solnedgången den 8 juni till solnedgången den 10 juni. Bland de rätter som brukar ätas vid shavout intar ostkakan en hedersplats. Här förmedlar vi två recept – ett lättare och ett svårare.


Måndag 10 juni
Portugals nationaldag* – Bacalhau är Portugals nationalrätt, gjord på kabeljo eller torkad torsk. Pröva gärna detta recept.
– Annandag Pingst (katoliker och protestanter).


Tisdag 11 juni

 


Onsdag 12 juni
Filippinernas nationaldag* – Filippinerna firar sin självständighet från Spanien. Kanske en Aroz Caldo (filippinsk rissoppa) kan passa denna dag?
Rysslands nationaldag* – Blinier är ryska boveteplättar och en av de rätter som är mest synonym med det ryska köket. Borsjtj – den ryska rödbetssoppan – är nyttig och god.
– Världsdagen mot barnarbete (FN/ILO)*


Torsdag 13 juni


Fredag 14 juni
Falklandsöarna* – firar befrielsedag. Gör gärna en skaldjurssallad med sting till förrätt denna dag. Rätten är en crossover av brittiska, spanska och sydamerikanska köket.


Lördag 15 juni

 


Söndag 16 juni
– Pingstdagen (ortodoxa). Pingst är grekiska för femtionde och det har nu förflutit femtio dagar sedan de ortodoxas påsk. Pingsten är den helige andes högtidsdag. Den helige ande, eller hjälparen, kommer för att hjälpa människorna i deras tro och i deras liv, såsom Jesus lovade. (se även 9 juni)
– Fars dag – i över 50 länder, bland andra Afghanistan, Chile, Etiopien, Turkiet, Frankrike, Japan, Nederländerna, USA, Storbritannien och Malta firas fars dag den tredje söndagen i juni.
Guru Arjans martyrdag (sikher). Guru Arjan, den femte gurun, torterades till döds för sin tros skull. För att minnas hans lidande och hans budskap om tolerans bjuds alla människor, oberoende av tro eller hudfärg, på svalkande dryck. Många sikhiska läkare utför gratis hälsoundersökningar den dagen berättar Multireligiösa almanackan. Kachi Lassi är en härligt uppfriskande dryck med bara tre ingredienser som sikherna gärna bjuder medmänniskor på denna dag.


Måndag 17 juni
Islands nationaldag* – firar självständighet från Danmark 1944. På Island äter man naturligt nog ofta fisk. Varför inte grilla långarygg på Islands självständighetsdag den 17 juni?
– Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka (FN)*. En sandkaka som smälter på tungan kan passa för att uppmärksamma dagen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *