De berättar sig in i samhället

Foto: Kristina Ahlström

I Fisksätra strax utanför Stockholm bor människor från runt 125 nationer. Fisksätra museum, mitt i centrum på Fisksätra torg, prövar och iscensätter nya former för vad ett museum kan vara i vår både lokala och globala samtid. Fram till den 31 maj pågår utställningen MAT – Kvinnor i Fisksätra om mat, minne och plats, som är producerad i samarbete med ”Fisksätra Talented Women”, museets kvinnonätverk.

Museet är långt mer än bara en utställningslokal. Genom en mängd olika typer av projekt som rör kulturarv, konstnärliga processer, föreställningar, utställningar har man som långsiktigt mål att bidra till att barn/unga och vuxna i alla åldrar på lokal nivå tar makt över sin egen situation, sina arbetsuppgifter, sin närmiljö med mera. Museets kvinnonätverk handlar om att stödja kvinnorna att våga tala och ta plats i samhället samt öka förståelsen för mänskliga rättigheter. Museet är långt mer än bara en utställningslokal.

Genom en mängd olika typer av projekt har man som långsiktigt mål att på lokal nivå bidra till kvinnors frigörelse och möjlighet att ta makt över sitt eget liv, stödja kvinnorna att våga tala och ta plats i samhället samt öka förståelsen för mänskliga rättigheter.

Allt detta får fisksätrabor möjlighet att utveckla tillsammans inom ramen för museets många olika projekt.

Amelie Tham visar besökare på Fisksätra museum runt
Foto: Kristina Ahlström

– Det handlar om att våga tala, att ta plats, att berätta sig in i världen, säger Amelie Tham,  konstnärlig ledare på museet..

Det pågående utställningen handlar om konstnärlig gestaltning av mat med installationer, föremål, projektioner, animation, men visar också recept och kvinnornas berättelser.

Servetter broderade med kvinnornas namn
Foto: Kristina Ahlström

På ett bord ligger personliga föremål som kvinnorna tagit med sig.

Nancy har broderat de tjugotre kvinnornas namn på linneservetter. Dalal har fållat servetterna. Ovanför bordet hänger en vacker mobil med upphängda recept tryckta på smörpapper.

I utställningen finns också kvinnornas egna berättelser. Där finns självbiografiska texter, en legend om hur majsen kom till Mexico, poesi och recept med vackra foton på rätterna.

Utställningen är första steget i museets arbete med att producera en kokbok med recept och korta berättelser med globala perspektiv. Utställningen omfattar det som inte ryms i en bok och fungerar som pilot inför utgivningen.

 

Matbazar
Foto: Kristina Ahlström

När jag besöker en matfestival kopplad till museets verksamhet i slutet av april står en grupp kvinnor, som deltar i arbetet med kokboken, uppradade bakom grytor och mattråg på Fisksätra Torg och serverar ortsbefolkningen och andra nyfikna mat från sina hemländer. Moly från Bangladesh serverar pane puri, Dalal från Libanon vindolmar och samosas med hackat lammkött.

Läs mer om Fisksätra museums projekt

Text och bild: Kristina Ahlström

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *