En dag då vi firar EU:s födelsedag och freden

Den 9 maj 1950 presenterade Robert Schuman Schumandeklarationen, Schumanplanen. Ett år senare skrev Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna och Västtyskland under fördraget om upprättandet av Europeiska kol- och stålgemenskapen. För att hedra detta firar vi Europadagen.
Till Årets europé 2019 har Greta Thunberg utsetts – ung mijöaktivist som har lyckats mobilisera en hel generation.

Årets europé i Sverige 2019, Greta Thunberg. Foto: Anders Hellberg

När det är EU-val brukar det bli lite mer fokus på Europa. Annars lever Europapolitiken i ett skugglandskap, trots den stora betydelse den har. I dessa tider av oro och slitningar kanske denna dag kan påminna oss hur det kan gå om vi inte tar vårt ansvar för vår tid. Även om det är över 70 år sedan Europa höll på att brinna upp av våra konflikter så kan vi inte ta något för givet.

Schumandeklarationen anses vara startskottet för EU, och uppmärksammas av EU-anhängare. Eftersom kol- och stålindustrin var krigsindustrins bas skulle en gemensam kontroll av dessa industrier säkra den framtida freden i Europa, trodde Schuman som var utrikesminister i Frankrike. 1985 beslutade EG vid ett möte i Milano att fira dagen som Europadagen.

200px-Flag_of_Europe.svg

Europadagen, europeiska flaggan, Europahymnen och euron är symboler för den europeiska integrationen. På vissa håll högtidlighålls Europadagen genom att europeiska flaggan hissas, men dagen firas inte hos den breda allmänheten av européer. Europadagen är en ledig dag för Europeiska unionens institutioner. På Europadagen får också oftast Årets europé sitt pris.

Årets europé i Sverige 2019 är Greta Thunberg. Juryn ger henne priset med motiveringen:
Europa står inför utmaningar som kräver samarbete och gemensamma medel för att kunna lösas.
”Greta Thunberg har lyckats mobilisera en hel generation. Från en ensam skolelev som strejkar för klimatet till en opinionsbildare av rang, från Stockholm till Bryssel,Davos och världen. Med sin ärlighet och sitt mod har hon utmanat, kritiserat och ifrågasatt makthavare i sin kamp om en bättre, mer hållbar värld. I en tid då gemensamma värderingar utmanas lyser Greta klar för de yngre och för Europa. Därför är Greta Thunberg Årets Europé!”

År 2014 gick priset till Anders Selnes, chefredaktör på Europaportalen. Året efter fick Alexandra Pascalidou, författare, programledare och journalist, priset för att hon har vidgat vårt perspektiv av Europa. År 2016 gick priset till ICA-handlaren Jonas Berg. Han fick priset för sin ”handlingskraft och optimism” då han under många år sysselsatt hundratals flyktingar i sin butik. Årets europé i Sverige 2017 var artisten, cirkusdirektören, regissören och professorn Tilde Björfors. Hon är enligt juryn “en tydlig röst för medmänsklighet och öppen samvaro inom Europa”. Årets europé i Sverige 2018 var Richard Swartz, journalist och författare.

Den 5 maj 2018 publicerade Dagens Nyheter en kolumn av Richard Swartz på ledarsidan: I Hitlers födelsestad lever historien fastän den är namnlös

Priset Årets Europé delas ut varje år sedan 1995 av Svenska Europarörelsen.

Fira dagen med Mikaels mustiga kycklinggryta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *