Pasta med skaldjur (pasta frutti di mare)

Pasta frutti di mare Foto: Lena Ahlström

Pasta frutti di mare
Foto: Lena Ahlström

Den 25 april 1945 kapitulerade Tyskland i Italien. Dagen är en helgdag som firas på lite olika sätt beroende på hur engagerad man är i politiken. Men äter gör alla. Vi tipsar om detta recept på pasta med skaldjur (pasta frutti di mare) eller aubergine med grönsaker och svamp (verdure ripieni) som för- respektive mellanrätt samt en chokladkaka (chocolate salami roll) som efterrätt eller till kaffet.

Ingredienser för 4-6 personer

1 kg spagetti
16 körsbärstomater
8 räkor
10 färska blå musslor
1 bläckfisk
18 små musslor
6 msk olivolja extravergine
1 glas vitt vin
1 knippe persilja
2 nypor stark peperoncino/chilli
2 klyftor vitlök

Gör så här:

  1. Låt vitlöken och peperoncino fräsa i en stekpanna tillsammans med olivoljan tills vitlöken får en lätt gyllenbrun färg.
  2. Rengör musslorna och räkorna (låt skalet vara kvar och tag endast bort huvudet) och lägg i dem i stekpannan så att dom får fräsa i en minut innan ni häller i vinet. Rör om ordentligt och låt det fräsa medan ni rengör och skär upp körsbärstomaterna i klyftor, tillsätt även dom och fortsätt att röra om.
  3. Sänk värmen och låt det stå och puttra i 10 minuter så att vätskan minskar. Mot slutet – tillsätt salt och persilja (spara lite persilja till garnering). Sila pastan och häll i den direkt i stekpanna tillsammans med resten av ingredienserna.
  4. Ett tips är att koka spagettin 1-2 minuter kortare än vad som står på paketet. Pastan fortsätter att mjukna när den blandas med såsen. Det är hemligheten med al dente. Servera med finhackad persilja på toppen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *