Högtider att uppmärksamma från 12 till 22 april

Gott Nytt År – inte mindre än fem nyår kan firas i helgen plus ytterligare ett i veckan. Du kan bland annat uppmärksamma Song Kran  som firas i många länder i Sydostasien till exempel Thailand, Burma, Laos och Kambodja. Läs mer om hur Johan Bünger firar det med sin kambodjanska familj. På söndag inleds påskfirandet för katoliker och protestanter i och med att det är  Palmsöndag. Tre länder har nationaldag, dessutom kan linsdiggare, lakritsälskare och surdegsfans få sitt lystmäte. Ännu mer finns att uppmärksamma – kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

Jesus rider in i Jerusalem på en åsna den dag vi i dag kallar palmsöndagen. Fresk av Pietro Lorenzetti

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 12 april
Lakritsdagen* – här förmedlar vi flera tips på lakrits i mat och här recept på desserten pannacotta med lakritsbär. Något kan säkert locka den som vill fira lakritsens dag.
– Linssoppans dag* – instiftad av Baljväxtakademin. Varför inte göra en Röd linssoppa med sval citronyoghurt?
– Gatubarnens dag* Consortium for Street Children (CSC) – Fler än 150 miljoner barn bor på gatan. CSC, en förening för ett sextiotal organisationer som engagerar sig för gatubarns rättigheter, organiserade den 12 april 2011 den första internationella dagen för gatubarn. Denna dag vill ge en röst åt en av de mest missgynnade och osynliga barngrupperna i världen. Dagen ska firas över hela världen: av gatubarn i Marocko, Uganda, Etiopien och Indien såväl som av skolbarn i Irland och politiker i Tanzania och Storbritannien.


Lördag 13 april
– 13-15 april Song Kran – nyår*. firas i många länder i Sydostasien till exempel Thailand, Burma, Laos och Kambodja. Läs mer om hur Johan Bünger firar det med sin kambodjanska familj. Krabba tillhör nyårsfirandet i Kambodja. Vårrullar kan kombineras i all oändlighet. Vi föreslår vårrullar med krabba. Kultursmakarna förmedlar även ett asiatiskt recept på Grönsakswok med broccoli, morötter och champinjoner.
– Baisaki och Khalsa *(sikher) – Nyår och skördefest som uppmärksammar att den tionde gurun grundade den sikhiska församlingen år 1699.
Surdegsdagen – med lite planering gör du Lenas smaskiga surdegsbröd. Kenneths surdegsbröd kan vi också rekommendera. Dagen firas andra lördagen i april.


Söndag 14 april
– Rama Navami – guden Ramas födelse (hinduer). Den ädla och rättrådiga Rama, guden Vishnus sjunde avatar, föddes denna dag. Många hinduiska tempel smyckas med blommor och man läser ur skriften ramayana som handlar om Ramas öden och äventyr.
– Avurudu – Singalesiskt och tamilskt nyår. Firas omkring den 13-14 april i Sri Lanka.
– Vaisakhi – skördefest och solens nyår i Indien som firas av hinduer och sikher. Eftersom olika kalendrar används i Indien firas flera olika nyår. Vaisakhi, som också är en skördefest, firas av många hinduer och sikher. Den söta vetemjölshalwan Karah Parshad är mycket populär vid indiska högtider.
– Bisket Jatra/Navavarsha – nyår i Nepal. Den nepalesiska kalender är en hinduisk månsolkalender som är ungefär 56,7 år före den gregorianska (västerländska) kalendern. Det innebär att det blir år 2076 i Nepal i år. Nyåret firas lugnt och stilla i landet utom i Bhaktapur, en stad utanför huvudstaden Katmandu, där det firas stort.
– Pohela Boishaki – bengaliskt nyår*. Det firas av bengaler oberoende av religion den 14 april som helgdag i Bangladesh och den 14 eller 15 april i de indiska delstaterna Västbengalen, Tripura och delar av Assam.
Palmsöndag (katoliker, protestanter) – inleder påskveckan. Dagen firas till minne av när Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Palmsöndagen inleder stilla veckan, som avslutas med påsk, då Jesus dog på korset på Långfredagen och återuppstod på Påskdagen.


Måndag 15 april
– Världens konstdag – (World Art Day) är en internationell temadag 15 april för att uppmärksamma konsten (måleri, skulptur, arkitektur, poesi, musik) och öka medvetenheten om konsten i världen. Dagen hölls första gången 2012. Datumet 15 april valdes för att hedra Leonardo da Vinci som levde 15 april 1452 – 2 maj 1519. Sammanhållande för dagen är International Association of Art.


Tisdag 16 april
– Världsröstdagen, en världsomspännande manifestation för att visa hur viktig rösten är. Rösten är vårt viktigaste instrument för kommunikation. Över hela världen anordnas många hundra röstevenemang, föreläsningar, konserter, workshops. Så också i Sverige sedan 2013. Läs mer här


Onsdag 17 april
Syriens nationaldag* – 1947 blev landet självständigt från Frankrike. I Mellanöstern äter man gärna rätter som innehåller Frike (rostat grönt vete), lite likt råris men med fastare konsistens. Frike passar till kött, fågel, fisk och skaldjur. Här väljer vi att presentera ett recept med nötkött.
Amerikanska Samoas nationaldag* – överfördes från kejsardömet Tyskland till USA 1900. Pröva en vegetarisk corned beef – en rätt i Samoa.
– Sere sal – yezidiskt nyår (yezidier). Denna dag firar yezider ängeln Malak Taus ankomst till jorden. Den karga och öde jorden förvandlades då och blev grön och full av liv. Under nyårsaftonen målar man ägg i olika färger. Dessa tas med nästa morgon då festmåltider dukas upp på begravningsplatserna. De döda hedras genom sång och inramade foton på de avlidna. Dagen firas den första onsdagen efter den 14 april och inleds i solnedgången kvällen före.
– Dymmelonsdag (katoliker, protestanter). Den sista veckan i fastan kallas ”stilla veckan” eller ”dymmelveckan” och inleds med palmsöndagen. Onsdagen i stilla veckan kallas dymmelonsdag efter det medeltida bruket att vira tyg kring kyrkklockornas kläppar för att de skulle ljuda dovt. Eller också byttes de vanliga ut mot träkläppar (dymmel = träplugg, träkläpp). Då ansågs påskfriden börja, den strängt markerade stillheten inför den stora helgen.
– Mahavir Jayanti, Mahaviras födelsedag (jainister) – Mahavira var en indisk vishetslärare och grundaren av jainismen. Jainismen har en hel del gemensamt med buddhismen, men har ett ännu större fokus på ahimsa, ickevåld. Munkar och nunnor inom jainismen gör sitt yttersta för att undvika att döda ens de minsta livsformer, exempelvis genom att sopa marken framför sig där de går. Vissa jainistiska munkar går också himmelsklädda, det vill säga nakna, som ett sätt att övervinna alla begär till materiella ting – även kläder, berättar Multireligiösa almanackan.


Torsdag 18 april
Zimbabwes nationaldag* – firar att landet blev självständighet under namnet Zimbabwe år 1980. Sadza, en tjock majsgröt som äts tillsammans med kött eller så,  rätt som äts ofta i Zimbabwe.
– Skärtorsdag (katoliker, protestanter) Denna dag firas den heliga nattvardens instiftande. Det var den dagen Jesus åt sista måltiden med sina lärjungar. Och denna dag då Judas Iskariot förrådde Jesus så att han kunde gripas av Pontius Pilatus män. Den kristna Påsken firar livet och gamla traditioner.


Fredag 19 april
– Långfredag, (katoliker, protestanter). En dag av sorg och stillhet då kristna minns Jesus lidande och att han dog på korset för människornas skull. Ortodoxa fastar. Till förrätt på Långfredagen föreslår vi en av vårens verkliga höjdpunkter, vit sparris med rört smör.  För den som vill hålla på gamla traditioner att inte äta kött just på Långfredagen föreslår vi Inkokt lax med inlagd gurka och dillmajonnäs. Efter den nyttiga rätten tycker vi att man har all rätt att unna sig  en marängtårta från Karins kök till kaffet.
– Åminnelsen (Jehovas vittnen) – Åminnelsen är en högtid till minne av Jesus död och utgår från den sista måltiden då han delade det osyrade brödet och vinet med sina lärjungar. Firandet består av sång, bön och ett tal som hålls av en äldstebroder. Ett fat med osyrat bröd och ett glas vin skickas runt i församlingen. Det finns över 22 000 Jehovas Vittnen i Sverige, berättar Multireligiösa almanackan.
Hanuman Jayanti – firar apgudens födelse, (hinduer). Kultursmakarna föreslår kikärtsgryta och gult kryddat ris som varmrätt denna dag.
– Laylat al Bara´ah – Natten kallas för förlåtelsens natt och infaller I mitten av månaden sha´ban, två veckor före ramadan. Muslimer ber under natten om Guds vägledning och förlåtelse för sina synder. För shiamuslimer är detta också dagen för den tolfte och sista imamens födelse, berättar Multureligiös almanacka. I Pakistan och Indien äter man gärna den klassiska desserten från Indien och Mellanöstern Halvah i samband med Laylat al Bara´ah.
– Theravadabuddhistiskt nyår, Sri Lanka, Thailand. Firas i tre dagar i samband med den första fullmånen i april. Här förmedlar vi ett vegetariskt recept på Daal, indisk gryta med röda linser.


Lördag 20 april
Polkagrisens dag* – fira den med en polkagrisdessert.
– Påskafton,(katoliker, protestanter). Under påskaftonsnatten börjar förberedelserna inför påskdagen. Påskafton brukar kallas dagen mellan liv och död. För de kristna kyrkorna är påsken årets största högtid. Det var då Jesus dog för människorna och det var då han på tredje dagen uppstod från de döda. Andris Zvejnieks med rötter i Lettland har vuxit upp med den ryska desserten Pasha på påsk. På påskaftonen äter många ägghalvor, lax och sill till förrätt och lammstek till varmrätt. Här tipsar vi om en variant på en måltid med lite extra sting i; ägghalvor med wasabirom och stenbitsrom  till förrätt och Maries lammköttbullar i mustig tomatsås till varmrätt. Efteråt kan en svalkande hemmagjord mangoglass vara en bra avslutning.
– Erev Pesach (judar) (inleds i solnedgången) – Pesach är en av de stora judiska högtiderna och ursprunget till den kristna Påsken. Då firar judarna firar minnet av hur Moses, cirka 1 200 före vår tidräkning, ledde sitt folk ut ur Egypten, genom Sinaiöknen och fram till Palestina. Här förmedlar vi recept på Matze-kneidl. Och här recept på Charoset. Recept på Sylvias nötkaka hittar du här. Recept på challe – det traditionella judiska helgbrödet – finns här. Observera att judiska högtider alltid inleds kvällen före utsatt datum.


Söndag 21 april
– Påskdagen, (katoliker, protestanter). Firandet börjar sent på påskaftonen i den mörka kyrkan, som blir ljusare och ljusare när alla närvarande tänder sina ljus. Gudstjänsten handlar om att Jesus övervinner döden och återuppstår.  En mustig lammragu kanske passar att äta denna dag.
Palmsöndag (ortodoxa). Dagen firas till minne av när Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Palmsöndagen inleder stilla veckan.
Vårblot ska upprätthålla goda relationerVårblot (Samfundet Forn Sed) högtidlighåller att årshjulet nu har nått halvvägs mellan midvinter och midsommar och att sommarhalvåret börjar. Sedtrogna hyllar de livgivande krafterna och hälsar sommaren välkommen. Gudar och gudinnor bjuds in och mat och dryck offras. Ett stort vårblot arrangeras varje år av Samfundet Forn Sed vid högarna i Gamla Uppsala. I år, 2019, hålls det för 20:e gången. Här blir det både offerrit och picknick. Enligt svensk fornsed får gudabilder och offergåvor en central plats. Den nordiska fruktbarhetsguden får samsas med korngryn, lök, blommor, bröd, ägg och en ceremonihammare.
– Ridván (bahá´iér). Den tolv dagar långa Ridvánfestivalen hålls från 21 april till 2 maj och räknas som den heligaste högtiden för bahá´ier. Vid dessa datum år 1863 lämnade Bahá’u’lláh, den bahá´iska trons grundare,Baghdad och gick in i det som i dag kallas Ridvánträdgården, som betyder paradis på arabiska. Festivalen börjar vid solnedgången den 13 Jalál, vilket motsvarar 20 eller 21 april. Ridván firas på samma sätt över hela världen – som en glad fest – och den första, nionde respektive tolfte dagen i Ridván är helgdagar då bahá’í-troende inte ska arbeta. 

 


Måndag 22 april
– Jordens dag* – internationella dagen för Moder Jord.
– Annandag påsk, (katoliker, protestanter).

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *