Många unga vuxna på Kultursmakarnas matträff

God mat, härliga samtal och nya kontakter – vad kan man önska sig mer.

I slutet av mars arrangerade Kultursmakarna en mångkulturell matträff i Nacka. Till denna kväll kom ett 30-tal personer med ursprung från ett tiotal länder, de flesta ungdomar.  Den yngsta deltagaren är två år och den äldsta i 70-årsåldern.

– Det var en väldigt trevlig kväll. Jag fick smaka på mat jag aldrig testat tidigare och träffa människor från andra kulturer också. Det var verkligen kul. En idé jag kanske kan ta med mig tillbaka till Frankrike, säger Mathéo som är utbytesstudent ett läsår i Sverige.

Ett gäng konststuderande håller med:
– Detta var verkligen en härlig kväll. Vi kan tänka oss att vara med och hitta på och laga mat nästa gång, säger Khaled från Syrien och Carl med rötter i Danmark och Sverige och vännerna håller med.

Reza, Eva och Kristina

Den här kvällen fick vi smaka på det afghanska köket. Vi fick smaka en rätt som tillagas både till vardags och när man har gäster i Mellanöstern, som till exempel vid nyåret Norouz som inföll den 20 mars.

Fr v Gerda, Lars, Sheela, Mathéo, Katarina och Ahmad

Norouz/Newroz firas i bland annat Iran, Afghanistan, Kurdistan och Uzbekistan. Ordet newroz betyder ny dag. Det är en högtid som firas världen över för att välkomna våren och solens återkomst.

Reza, Ahmad och Sheela

Reza och Ahmad, som båda vuxit upp i Iran, lagade huvudrätten Khoresht Bamieh, medan Sheela med rötter i Singapore lagade en morots-halwa till efterrätt.

Dagen innan hade Caroline och jag (ja, det är vi som driver Kultursmakarna) varit i Skärholmens centrum tillsammans med Reza och Ahmad för att inhandla varorna i en butik med sortiment från Mellanöstern.

Medan maten tillagades berättade Annika Lapidus-Brinkberg (leg läk) och Gerda Adelgren (distriktssköterska) om mat och motion som ger oss bra hälsa.

Annika och Gerda

– Egentligen är det ganska enkelt, säger Annika Lapidus-Brinkberg. Om du väljer produkter märkta med Livsmedelsverkets ”gröna nyckelhål” får du en hälsosammare produkt än alternativ som saknar märkning. En bra regel är också att sluta äta när du är mätt.


Enligt Livsmedelsverket får du i dig mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre fett om du väljer nyckelhålsmärkt mat. Ett sunt alternativ som håller i längden!

Men det gäller också att röra på sig. Om du vill läsa fler enkla tips om bra mathållning och hälsosam fysisk aktivitet kan vi tipsa om en liten broschyr som finns på Livsmedelsverkets hemsida. Följ denna länk. 

Kultursmakarna bygger broar mellan människor från olika kulturer med hjälp av grytorna. Vår kalender är basen när vi dukar upp det mångkulturella matåret. Vi startade vår nättidning på ”Internationella dagen för tolerans” den 16 november 2013. Samma dag ett år senare instiftade vi det ”Mångkulturella matåret” till vilket vi knyter olika projekt. Kultursmakarna är ett socialt projekt, politiskt och religiöst obundet.
Vill du stödja vår verksamhet och ge oss möjlighet att utveckla den kan du bli medlem, sponsra oss eller ge ett bidrag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *