Biryani är populärt i Bangladesh

Biryani är en rätt från den indiska subkontinenten där ris blandas med kryddor, fisk, räkor, kött eller grönsaker. Den är populär i Bangladesh, liksom i många andra länder i området. Eftersom vi inte har kunnat hitta någon uttalad rätt som ska vara Bangladeshs nationalrätt förmedlar vi ett recept på populära Biryani. Bangladesh har nationaldag den 26 mars.

Här förmedlar vi ett recept på biryaniris med räkor, en slags festrisotto med Indo-pakistanskt ursprung. Det finns ofta i indiska restauranger. Detta är ett recept med basmatiris och många indiska kryddor plus räkor. Rätten är lätt att laga hemma skriver sajten Cuisine indienne där vi hittade receptet.
Biryanikrydda kan finnas färdig att köpa. Men tänk på att kryddblandningen skiljer sig mellan olika delar av Indien och till exempel Iran.

Biryani med ris, här även med ett kokt ägg. Foto: Jyothis

Biryani med ris, här även med ett kokt ägg.
Foto: Jyothis

 

Ingredienser för 6-8 personer:
500g skalade räkor
500g basmatiris

Marinad till räkor:
2-3 dl naturell yoghurt
saften av 1 citron
1/2 tsk gurkmeja pulver
2 msk vitlökspasta eller 2-3 hackade vitlöksklyftor
1 msk ingefära pasta eller färsk ingefära
salt

Att steka i olja:
4 lök
3 tomater
matolja till stekning

Masalakryddblandning 1:
4 msk korianderfrön
2 msk spiskummin
1 msk fänkålsfrön
1 msk vallmofrön
2 kanelstänger
5 kryddnejlika
5 gröna kardemummakapslar
10 svartpepparkorn
1 torr röd chili

Masalakryddblandning 2:
1 grön paprika
1/2 kopp färsk koriander blad
1/2 kopp färsk mynta

Till garnering:
1 msk saffran
3 msk varm mjölk
3 msk hackad färsk koriander
4 msk olja

Gör så här:

Skiva löken och dela upp i tre lika stora delar. Finhacka tomaterna.

Skölj riset minst 3 gånger och lägg i blöt i varmt vatten i 30 minuter.

Koka riset tills det är nästan genomkokt. Häll av resten av vattnet och ställ åt sidan.

Marinera räkor i de ingredienser som anges i ”Marinad till räkor” och låt dra medan du fortsätter med resten.

Värm en stekpanna på medelvärme och stek försiktigt alla ingredienser till Masalakryddblandning 1 tills de börjar bli lite mörkare och doftar svagt.

Pulvrisera de rostade kryddorna med kardemummafrön.

Mixa och finfördela ingredienserna i Masalakryddblandning 2 till en slät smet.
Hetta upp oljan i en stekpanna och stek 1 av de tre delarna hackad lök tills den är gyllenbrun. Ställ åt sidan.

I samma olja, tillsätt resten av den hackade lök och stek tills den är mjuk. Tillsätt tomater och stek tills de är mjuka.

Tillsätt båda masalakryddblandningarna och stek tills oljan börjar att separera från blandningen.

Tillsätt räkor och marinad. Tillsätt salt, rör om och låt räkorna bli varma, men koka dem inte – då blir de sega.
Blötlägg saffranet i varm mjölk.

Smörj en ugnsform med matolja. Lägg ett lager ris i botten, sedan ett lager räkor och åter lager ris och ett av räkor och avsluta med ett lager ris.

Häll saffransmjölken över. Garnera med stekt lök och hackad koriander. Täck formen och grädda i 175 grader C under 30 minuter.

Servera byriani varm.

Källa:
http://www.cuisine-indienne.net/recettes/plats-indiens/56-riz-biryani-crevette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *