Högtider att uppmärksamma från 22 mars till 1 april

Om nio månader lackar det mot jul igen – det förstår vi av att det är Våffeldagen på måndag. Ja alltså våffeldagen infaller samma dag som Marie bebådelsedag och den infaller nio månader före jul. Fira våffeldagen med Mormor Nordlins våfflor, frasiga och goda. Fyra länder har nationaldag den närmsta tiden – och alla fyra länder förmedlar vi receptförslag till. Nyåret Newroz är färdigfirat, efter nästa helg börjar april och då firas ett nyår till, det assyriska. Det finns förstås mer och annat att fira eller uppmärksamma – kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

På måndag är det Våffeldagen och då kommer vi att smaska på Mormor Nordlins frasiga, goda våfflor.
Foto: Caroline Maino

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 22 mars
Internationella vattendagen*, FN. Vatten är världens viktigaste livsmedel. Men 780 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten. Här är ett tips på ett läskande stjärnbål.


Lördag 23 mars
Pakistandagen* – firar republikens grundande 1956. Kanske vill du pröva att göra en vegetarisk Biryani på Pakistandagen.
– Nordens dag – Dagen firas till minne av Helsingforsavtalet som undertecknades 1962 och som utgör grunden för det nordiska samarbetet. Föreningen Norden uppmanar alla kommuner att flagga på Nordens dag och att uppmärksamma det nordiska samarbetet i kommunen.
– Matlådans dag*. Dagen är instiftad för att minska matsvinnet.


Söndag 24 mars
– Tranafton (tradition i södra och västra Sverige)


Måndag 25 mars
Greklands nationaldag * – till minne av att landet utropade sig som självständig stat från det Osmanska riket den 25 mars 1821. Efter ett krig 1821–1829 mellan grekiska upprorsmän och Osmanska riket blev Grekland därmed först med att erkännas som självständig stat bland Osmanska rikets underlydande. Moussaka är en av landets favoriträtter, som kan passa dagen till ära.
Våffeldagen * – vad har Våffeldagen med jungfrufödsel att göra? Läs mer här. Fira dagen med Mormor Nordlins våfflor, frasiga och goda.
– Jungfru Marie bebådelsedag*, (katoliker, protestanter). Dagen kallas även Herrens bebådelse eller Marie bebådelsedag. Kristna firar att jungfru Maria fick veta att hon skulle föda Guds son. Dagen kallas också för vårfrudagen och är dessutom känd som våffeldagen. Dagen är en viktig högtid i den samiska traditionen, berättar den Multireligiösa almanackan. (se även 7 april)
Mors dag i Slovenien*.
– Internationella dagen till minne av slaveriets offer* (FN).


Tisdag 26 mars
Bangladeshs nationaldag* – Självständighetsdagen, firar självständighet från Pakistan 1971. Daal – en gryta med röda linser är en populär rätt i Bangladesh, liksom risrätten Biryani.
– Khordad Sal – (zoroastrier). Högtiden firas, till minne av grundaren Zarathustras födelse. Det exakta datumet för hans födelse är okänt och beräknas till mellan 1200 och 800 f.Kr. Zoroastrismen beskrivs ofta som den första monoteistiska religionen och var under mer än tusen år dominerande i den persiska kultursfären. Det finns idag cirka 2.6 miljoner anhängare världen över och cirka 1500 i Sverige, berättar Multireligiösa Almanackan.


Onsdag 27 mars 


Torsdag 28 mars


Fredag 29 mars
– Internationella dagen till minne av offren för kemisk krigföring (FN)


Lördag 30 mars
– Sommartiden börjar natten till söndag. Glöm inte att ställa fram klockan när du ställer fram grillen. Sesammarinerade biffspetten med smak av vitlök och ingefära kan passa bra att inviga grillsäsongen med.
– Earth Hour – Världsnaturfondens initiativ Earth Hour är världens största miljömanifestation då hundratals miljoner människor världen över visar sitt engagemang för klimatet genom att släcka ljuset under en timme, mellan 20.30 och 21.30. WWF uppmanar oss bland annat att laga klimatsmart mat eller varför inte en festmåltid på rester och publicerar i år en folder med klimatsmarta recept. Vi förmedlar även WWF:s recept för 2018 års klimatsmarta och goda Earth hour brownies. Låt dig även inspireras av WWF:s Earth Hour receptfolder för 2018 som vill inspirera till goda och klimatsmarta recept. Här förmedlar vi WWF:s Earth Hour-meny för 2017, med grillad savoykål med kapris och citron till förrätt, Earth bourguignon till huvudrätt och avsluta med Blåbärspannkakor med chokladsås. Här förmedlar vi WWF:s Earth Hour-recept för 2016: Börek på fårost & spenat med färgstark bönsallad, Mandelbullar med tomatbulgur och böncrème, Vinnande morotssoppa med kokos/apelsin och naanbröd med linsdipp, Stekt gnocchi med frästa medelhavsgrönsaker, Kokospannacotta med fräsch fruktsallad. Här förmedlar vi även recept till 2015-års Earth Hour-bakelse, Raw äppelpaj samt 2014-års Earth Hour-bakelsen – ingen av dem behöver gräddas i ugn.


Söndag 31 mars
Amerikanska Jungfruöarnas nationaldag* – Transfer Day, firar överföring från Danmark till USA 1917. Här förmedlar vi ett recept på Karibisk majssoppa.
Mors dag Irland, Storbritannien, Nigeria (firas fjärde söndagen i lent, perioden motsvarande fastan).


Måndag 1 april
Första april, firas i många länder* Eftersom man i Frankrike säger ”poisson d´avril” (som betyder april-fisk)  till den man lurar på första april, kan väl fisk passa bra att äta just den 1 april och till exempel denna smarriga rätt, torsk eller kummel med tomat-baconsås och ansjovis.
Kah b-Nisan, Akitu, Assyriska nyåret. I år blir det år 6769.* Assyrier/syrier världen över firar nyåret Akitu. Assyrier och syrianer tillhör samma folkstam och har sitt geografiska ursprung i forntidens Mesopotamien, som motsvarar delar av dagens Iran, Irak, Syrien och Turkiet. I Sverige lever idag cirka 100 000-120 000 assyrier/syrianer. Kultursmakarna kan tipsa om grönsaksrätten Tabuolle, och två varmrätter – Frike med kött, mandel och pinjenötter samt Auberginegryta med lamm.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *