Morothalwa en av Sheelas favoriter

Halwa är en slags konfekt med ursprung från Indien som även är väldigt populär i Mellanöstern. Den kan tillagas och smaksättas på många olika sätt. Skär den i små munsbitar och avnjut den till fikat eller som efterrätt. Halwa är lätt att tillaga men kräver lite tålamod, eftersom man behöver röra i grytan och passa så att den inte bränns vid en stund.
Sheela har rötter i Singapore och gör gärna halwa till efterrätt. Här nedan förmedlar vi Sheelas recept på morotshalwa. 

En smaskig halwa. Foto: Sheela Wadman

Halwa äts gärna i Mellanöstern, Centralasien och på den indiska subkontinenten. Även i Kaukasus, Nordafrika, Afrikas horn, Balkan, Öst- och Västeuropa, Malta och den judiska diasporan serveras halwa. I Kina och andra länder finns identiska sötsaker som har andra namn. Det första kända skriftliga halvahreceptet lär vara från början av 1200-talet i Kitab al-Tabikh Arabic.
Halwa kan också baseras på olika ingredienser, inklusive bönor, linser, morötter, pumpor, yam och squash. Kultursmakarna förmedlar ett recept på pumpahalwa här.

Halwa kan förvaras vid rumstemperatur med liten risk för att bli dålig. Men bäst är att förvara den i kylen, eftersom det annars kan bli rinnig efter några dagar.

Ingredienser till en kaka eller cirka 20 portionsformar: 

Morotshalwa i portionsversion. Foto: Caroline Maino

1 kilo morötter
1 dl rivna kokosflingor
1 burk kondenserad mjölk
250 g smör
25 g cashewnötter
25 g mandel, skållad och rostad tills de fått fin brun färg
ca 1 tsk mald kardemumma
Salt
myntablad till dekoration

Gör så här:
1. Skala och riva morötter fint. Krama ur saften (drick upp den!).
2. Bryn smöret i en stekpanna tills det är gyllenbrunt. Lägg i morötterna och stek i 5 min. Lägg i kokosflingor och rör väl.
3. Häll i kondenserad mjölken, en nypa salt och rör väl och låt steka i 20 min. Rör då och då.
4. Hacka mandel grovt och blanda i morötterna. Tillsätt 1 tsk mald kardemumma. Rör väl.
5. Lägg upp Halwasmeten i en låg rund pajform och platta till.
6. Dekorera med cashewnötter och servera.
7. Ett annat sätt att servera är att lägga upp i små glas, strö över mandeln och lägg ett myntablad som dekoration. Se bilderna.

Portionsdessert av morotshalwa. Foto Sheela Wadman

Källor:
Sheela
https://en.wikipedia.org/wiki/Halva

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *