Estnisk födelsedagskringla

Den 24 februari firas Estlands nationaldag. Visserligen har mat och bakverk en underordnad betydelse denna viktiga dag men en estnisk födelsedagskringla kan ändå platsa på födelsedagsbordet.

Estnisk födelsedagskringla

Estnisk födelsedagskringla

Den här satsen räcker till två stora kringlor. Alternativt kan du baka bullar av halva degen.
Knappt 2 l vetemjöl
5 dl mjölk
50 g jäst
Drygt en 1/2 tsk salt
1 paket russin, 250 g
200 g sötmandlar
1 ägg
200 – 250 g smör
2 dl strösocker
1 tsk kardemumma
+ ett ägg att pensla degen med innan den gräddas i ugnen
Gör så här:

  1. Rör ut jästen med lite socker.
  2. Smält smöret, häll i mjölken och värm degvätskan fingervarm.
  3. Häll blandningen i en bakbunke och tillsätt så mycket mjöl att du får en tjockflytande, lös deg.
  4. Rör ner jästen, ägget, sockret, saltet, russinen, den hackade sötmandeln och kardemumman.
  5. Rör sen ner mjölet, lite i sänder och knåda degen kraftigt, tills den blir blank och smidig. Den ska släppa från bunken.
  6. Strö över lite mjöl och ställ degen att jäsa under en bakduk, på en ljummen dragfri plats. Låt den jäsa till knappt sin dubbla storlek.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den med händerna, tills den släpper bordet. Låt degen ändå vara så lös som möjligt.
  8. Ta hälften av degen och rulla till en lång orm och lägg den på en bakplåt med bakplåtspapper eller direkt på en smörad bakplåt. Forma sedan rullen till en stor kringla. Se till att hålen i kringlan är tillräckligt stora för att inte jäsa igen.
  9. Täck kringlan med bakduk och låt den jäsa en gång till. Låt den jäsa tills den höjt sig och känns porös, när man trycker med fingret.
  10. Tryck ner halva mandlar i kringlan, som dekoration och pensla ytan med uppvispat ägg.
  11. Grädda sen i varm ugn, ca 250 grader i ungefär 10 minuter tills den fått gyllenbrun färg.
  12. Låt kringlan svalna på galler under bakduk.

2 comments for “Estnisk födelsedagskringla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *