Högtider att uppmärksamma från 15 till 25 februari

Allt roligt tar slut någon gång. På tisdag avslutas nyårsfirandet i Kina och Sydkorea med Yanxiao – Lyktfesten till andarna. Men det finns alltid något att fira, till exempel har nio länder nationaldag de närmsta tio dagarna – och vi förmedlar recept till sex av dem. Dessutom finns såväl religiösa som högst profana matrelaterade dagar att uppmärksamma. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.
Lite stolt kan vi berätta att Kultursmakarna uppmärksammats i vårt grannland Finland nyligen. I samband med Runebergsdagen den 5 februari gjorde den svenskspråkiga finska radiokanalen Yle vega en intervju med redaktör Caroline Maino – nyfiken på vad hon sa? Klicka på länken nedan.

Knäckebrödets dag infaller den 19 februari varje år. Foto: Caroline Maino

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 15 februari
Serbiens nationaldag*. Dagen firas till minne av den serbiska revolutionen mot det Ottomanska riket 1804 och som varade fram till 1835 då landet blev fritt från turkarna och en konstitutionell monarki. Den första grundlagen skrevs detta datum 1835 och Serbien blev en nationalstat. Uppmärksamma dagen med hejdukarnas kebab, Ćevapčići,  och en sachertårta.
– Kyndelsmässodagen (ortodoxa) – firas 40 dagar efter Jesus födelse. Kallas även Herrens frambärande i templet. Dagen firas för att fyrtio dagar gått sedan Jesus födelse. Maria och Josef tog då sitt barn till templet enligt judisk tradition för att bära fram honom inför Gud. Kyndel betyder bloss, och ofta delas ljus ut under gudstjänsten. (se även 2 februari då dagens firas enligt Gregorianska kalendern).
Parinirvanadagen*. Mahayannabuddister minns dagen då Buddah, vid 80 års ålder, dog och uppgick i nirvana. Dagen firas av de flesta Mahayannabuddister den 15 februari, en del firar i stället den 8 februari. Många buddister är vegetarianer, så en Daal, gryta med röda linser kan passa dagen.
Geléhallonens dag*. Troligen har geléhallonen funnits sedan första världskriget och sägs vara en del av det svenska kulturarvet. Och de går att göra själv hemma. Här är ett recept.
– Herrens möte i templet (ortodoxa, julianska kalendern)


Lördag 16 februari
Litauens nationaldag*. Självständighetsdagen firas till minne av proklameringen till en egen litauisk stat från Ryssland och Tyskland 1918. I den nya deklarationen stod det klart att Litauen skulle styras av demokratiska värderingar och att Vilnius installerades som nationens huvudstad. Samtidigt infördes den flagga som Litauen använder sig av än idag. För att fira denna dag kan man laga den litauiska nationalrätten Zeppelinare, kroppkakor på litauiskt vis. En annan nationalrätt i Litauen är Borsjtj (rödbetssoppa).


Söndag 17 februari
Kosovos nationaldag*. Kosovo förklarade sig självständigt från Serbien den 17 februari 2008. Flija (skiktad paj med yoghurtfyllning) är en av landets nationalrätter.


Måndag 18 februari
Gambias nationaldag*. Dagen firas till minne av dagen 1965 då ett av Afrikas minsta länder blev självständigt från Storbritannien. Eftersom jordnötter odlas mycket i Gambia passar Domoda, jordnötsgryta, bra för den som vill fira nationaldagen. Jollof ris – Benachin – är en annan populär rätt i Gambia och västra Afrika.


Tisdag 19 februari
– Knäckebrödets dag* – dagen är instiftad av Knäckebrödsakademin. Medverkande är knäckebrödsbagare och kvarnar som alla vill värna, främja och vidareutveckla den svenska knäckebrödskulturen, dess gastronomiska och hälsomässiga kvaliteter. Läs mer om knäckebröd och baka hemma.
– Yanxiao – Lyktfesten till andarna avslutar nyårsfirandet i Kina, Sydkorea och då är Tangyuan – klibbiga risbollar – ett måste.
– Magha Puja – Sanghadagen (buddhister). Dagen firas till minne av när över tusen av Buddhas efterföljare spontant samlades för att visa sin respekt. Dagen hyllar gemenskapen, sangha, mellan alla som följer Buddhas lära.


Onsdag 20 februari
Världsdagen för social rättvisa*. Dagen utlystes av FN:s generalförsamling år 2007 för att bidra till att stödja och förena det internationella samfundets strävan att minska fattigdom, öka tillgången till arbete, öka jämlikhet mellan könen och välmående och rättvisa för alla, samt att framhålla att social rättvisa är en förutsättning för en fredlig samverkan mellan och inom länder.


Torsdag 21 februari
Internationella dagen för modersmål * (FN)


Fredag 22 februari
Saint Lucias nationaldag*. Saint Lucia blev en självständig stat i Västindien den 22 februari 1979 efter att ha lytt under Storbritannien sedan 1814. Fira gärna med en makaronipaj med broccoli och räkor.


Lördag 23 februari
Bruneis nationaldag*. Landets nationalrätt Ambuyat har månghundraåriga rötter.
Guyanas nationaldag*, firar självständighet från Storbritannien 1966.
– Heliga Annas dag (ortodoxa, julianska kalendern) Firar Sveriges nationalhelgon.


Söndag 24 februari
Estlands nationaldag*. Dagen firar att landet blev självständigt från Ryssland 1918. I Sverige finns ungefär 10 000 ester födda i Estland. Ungefär 35 000 svenskar har estniskt påbrå, det vill säga åtminstone en estnisk förälder. Kultursmakarna föreslår en Surkålsgryta med fläsk på Estlands nationaldag. Baka födelsedagskringla till fikat.
Sverigefinnarnas dag. Grillad lax med sparris passar bra som förrätt och som tillbehör på buffébordet. Du kan också byta ut laxen mot färsk tonfisk, torsk eller en mer sällsynt fisk, stor havsabborre.


Måndag 25 februari
Kuwaits nationaldag*. Machboos – en kryddstark kycklinggryta – lär vara Kuwaits nationalrätt, liksom den är Bahrains dito.
Grapefruktens dag*

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *