Från ord till handling

Ceremoni vid Fadime vid hennes grav under Fadimedagarna 2015

På Gamla Kyrkogården i Uppsala ligger de, Fadime Sahindal och Pela Atroshi som fallit offer för hedersrelaterat våld. Glöm dem aldrig! Kultursmakarna är en av 146 stödorganisationer till GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime), som varje år i januari hedrar Fadime, Pela och alla andra som inte fick leva på det sätt de önskade.

”Från ord till handling” är temat för årets ”Fadimedagar” som startar den 16 januari med en internationell konferens i Riksdagen.

Sara Mohammad talar om hedersförtryck i Riksdagen

Sara Mohammad grundade föreningen GAPF år 2001. Sara har sitt ursprung i södra Kurdistan. Under uppväxten blev Sara själv utsatt för hedersvåld. Hennes bror ville få henne bortgift, vilket Sara motsatte sig. Vid 17 års ålder lämnar Sara sin familj, efter det att brodern misshandlat och dödshotat henne. 1993 kom Sara till Sverige som politisk flykting. Saras rätta identitet är fram till denna dag skyddad.

– Sverige befinner sig i ett ihållande tillstånd av chock där vår försvarsmekanism verkar ha tagit över inför det faktum att hederskulturen existerar och till och med frodas, säger Sara Mohammed i en debattartikel i Aftonbladet i höstas. Det är hög tid att börja hantera verkligheten för vad den är. Ställ väsentliga och kritiska frågor, hantera och mobilisera, är hennes budskap.

Det är ”Tvärpolitiska nätverket Fadimedagarna” som tillsammans med Allianspartierna bjuder in till konferensen. Konferensen kommer att handla om information till nyanlända, introduktion och integration utifrån förebyggande arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Beslutfattare, myndigheter, politiker, ideella organisationer, forskare och media kommer att diskutera vad som görs och behöver göras för att bekämpa hedersförtryck.

Därefter följer ett 15-tal arrangemang runt om i landet under januari. För 15e året arrangeras Fadimedagarna av GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime).

Fadime Sahindal utsatt för hedersmordFadime Sahindal mördades av sin far den 21/1 2002. Fadime blev en frontfigur mot hedersförtrycket. Hon blev känd för den stora allmänheten då hon gick ut i media och berättade att många myndigheter inte tog hennes fruktan på allvar. Detta blev början till en bredare diskussion om hedersrelaterat våld i det svenska samhället.

Pela Atroshi blev nitton år. Hon bodde i Stockholmsförorten Farsta där hon gick i gymnasiet. Sommaren 1999 följde hon med till familjens hemort i irakiska Kurdistan. Det var som försoning sedan hon rymt från familjens strikta regler och bott hos en kamrat. Pela Atroshi utsatt för hedersmord

Pela sköts till döds inför sin yngre syster Breen – som lyckades slå larm till svenska myndigheter. Systern fick hjälp att ta sig tillbaka Sverige.

Kransnedläggning av representanter från GAPF, landshövdingen i Uppsala Göran Enander med flera att ske vid Fadimes och Pelas grav den 21 januari.

Här kan du läsa hela programmet och i övrigt ta del av GAPF:s arbete mot hedersförtryck.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *