Tisdag 1 januari

– Nyårsdagen – Nyår enligt den västerländska, gregorianska, kalendern. Över hela världen firar människor detta nyår. Men det är bara ett av många nyår under 2018. Årets första månad – januari – har fått sitt namn av den romerska guden Janus. Han hade två ansikten, ett som tittade framåt och ett som såg bakåt, berättar den Multireligiösa almanackan.
– Maria, Guds moder (katoliker)*. Firas till minne av Maria som var mor till Jesus. Den här dagen håller katoliker en bön för fred i världen.
Shougatsu, det japanska nyåret*. Under det japanska nyåret som pågår från den 1 till 2 januari hälsar människor varandra med ”ake-mashite-omedetou-gozaimasu” som betyder Gott Nytt år. På nyårsdagen, som är den viktigaste dagen, äts ”osechi ryouri” med många maträtter, i antal inte helt olikt ett smörgåsbord. Maten är färggrann och artistiskt presenterad. Varje rätt har en symbolisk innebörd. Här är recept på några rätter som alla är enkla att tillaga – Datemaki, Kuromame och Namasu.
– Internationella pizzadagen* – testa Sardenaira, en traditionell pizza från Ligurien i norra Italien, eller Knäckepizza på Leksandsbröd.
Sudans nationaldag*. Landet firar självständighet från Storbritannien 1956.
Haitis nationaldag*
Kubas nationaldag* (1 januari 1959 tog Fidel Castro makten)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *