Januari 2019

Februari >><< December


Tisdag 1 januari

– Nyårsdagen – Nyår enligt den västerländska, gregorianska, kalendern. Över hela världen firar människor detta nyår. Men det är bara ett av många nyår under 2018. Årets första månad – januari – har fått sitt namn av den romerska guden Janus. Han hade två ansikten, ett som tittade framåt och ett som såg bakåt, berättar den Multireligiösa almanackan.
– Maria, Guds moder (katoliker)*. Firas till minne av Maria som var mor till Jesus. Den här dagen håller katoliker en bön för fred i världen.
Shougatsu, det japanska nyåret*. Under det japanska nyåret som pågår från den 1 till 2 januari hälsar människor varandra med ”ake-mashite-omedetou-gozaimasu” som betyder Gott Nytt år. På nyårsdagen, som är den viktigaste dagen, äts ”osechi ryouri” med många maträtter, i antal inte helt olikt ett smörgåsbord. Maten är färggrann och artistiskt presenterad. Varje rätt har en symbolisk innebörd. Här är recept på några rätter som alla är enkla att tillaga – Datemaki, Kuromame och Namasu.
– Internationella pizzadagen* – testa Sardenaira, en traditionell pizza från Ligurien i norra Italien, eller Knäckepizza på Leksandsbröd.
Sudans nationaldag*. Landet firar självständighet från Storbritannien 1956.
Haitis nationaldag*
Kubas nationaldag* (1 januari 1959 tog Fidel Castro makten)


Onsdag 2 januari


Torsdag 3 januari


Fredag 4 januari
Burmas (Myanmar) nationaldag*, firar självständighet från Storbritannien deklarerad 4 januari 1948. Fira med Mohinga – burmesisk nudelsoppa med havskatt och gör Ris- och fisk-frittisar som tillbehör.
– Punktskriftens dag.


Lördag 5 januari
– Guru Gobind Singhs födelsedag (sikher)*. Han föddes år 1666 och var sikhismens tionde guru och ledare.
– Trettondagsafton*


Söndag 6 januari
– Trettondedag jul/Epifania/Theofania/* är en viktig juldag och firas till minne av de tre vise männen som följde en stjärna till Betlehem, där Jesus föddes. I den ortodoxa kyrkan firas theofania till minne av Jesu dop. I samband med det utförs den stora vattenvälsignelsen (se även 19 januari då ortodoxa firar högtiden)
– Julafton (ortodox) *– för ortodoxa som följer den julianska kalendern infaller julafton den 6 januari.


Måndag 7 januari
– Juldagen – Kristi födelse enligt Julianska kalendern (ortodoxa)*. Under juldagen firar kristna att Gud steg ned till jorden genom sin son Jesus födelse för att ge människorna en väg till frälsning. Enligt Bibeln föddes Jesus i ett stall och en stjärna tändes på himlen för att markera platsen för hans födelse. (Julianska kalendern). Det finns flera ortodoxa kyrkor som firar julen vid denna tid. Det finns även de i dessa länder som firar enligt den gregorianska kalendern:
* Armeniska apostoliska kyrkan
* Grekisk-ortodoxa kyrkan
* Rysk-ortodoxa kyrkan
* Finska ortodoxa kyrkan
* Syrisk-ortodoxa kyrkan
* Serbisk-ortodoxa kyrkan
* Bulgarisk-ortodoxa kyrkan
* Eritreansk-ortodoxa kyrkan
* Etiopisk-ortodoxa kyrkan – kallas Ganna. Traditionellt äts Doro Wat – etiopisk kycklinggryta och Injera – etiopiskt surdegsbröd.
* Koptisk-ortodoxa kyrkan


Tisdag 8 januari


Onsdag 9 januari


Torsdag 10 januari
Mazarindagen. Mazarinen är en riktig klassiker. Kännetecknande är att den består av ett mördegsskal fyllt med mandelmassa och toppad med glasyr. Därefter kan den smaksättas på olika vis. Bakverket är uppkallat efter kardinalen och fransmannen Jules Mazarin som levde i Frankrike under 1600-talets första hälft. Här förmedlar vi ett recept på Apelsinmazarin.


Fredag 11 januari


Lördag 12 januari
Yennayer – berbiskt nyår 2969. I Algeriet firas berbernas nyårsafton, Yennayer, den 12 januari och det blir år 2969 enligt berbernas tideräkning när den julianska kalendern räknar år 2019. Det firas med fester och familjemåltider. Yennayer är den enda icke-muslimska gemensamma festen för alla nordafrikanska folk. Fira Yennayer med en smaskig couscous med kyckling.


Söndag 13 januari
Tjugondedag Knut*, Sverige.
– Nyårsafton (ortodoxa)* – Fira med Glassuflé nobis – desserten Tore Wretman gav min man när han pryade på Operakällaren på 1960-talet.


Måndag 14 januari
Yennayer – berbiskt nyår 2969. Många berber firar det berbiska nyåret den 14 januari och många firar Yennayer den 12 januari – se det datumet.
– Makara Sankranti. Solens inträde i Stenbockens tecken (hinduer). Chura är en av många olika snacks som hör till när indiska hinduer firar Makara Sankranti – att våren är på väg i och med att solen börjar röra sig bort från Stenbockens vändkrets. Detta firas bland annat med rituella bad i flod eller vattendrag samt drakflygning i mitten av januari. Sesamfrön och ris är två viktiga ingredienser i maten under festivalen. Indiska sesamkakor är en av festivalens specialiteter. Här förmedlar vi ett recept från bloggen Amy´s piece of cake . I Bihar och Orissa äts chura som första måltid under  Makar Sankranti-festivalen. Här förmedlar vi ett recept.
– Revolutionens och ungdomens dag (Tunisien)*
– Vasilica – det gamla nyåret (arli-romsk tradition)
Seiji no Hi – myndighetsdagen (Japan). Detta är en japansk helgdag som hålls varje år den andra måndagen i januari. Alla som har blivit myndiga det senaste året firas. Festen ska också hjälpa dem att inse att de blivit vuxna. Fira dagen med att göra egen sushi.


Tisdag 15 januari
Tulpanens dag * – tulpanen, liksom många andra blommor, är ätlig. Prova en sallad med tulpan.
– Maghi (sikher) – Högtid till minne av 40 martyrer som kämpade för Guru Gobindh Singh Ji (5 January 1666 – 7 October 1708) i ett krig mellan sikher och muslimer 1705.


Onsdag 16 januari


Torsdag 17 januari


Fredag 18 januari


Lördag 19 januari
– Trettondedag jul/Epifania/Theofania/ enligt den julianska kalendern*. Det är en viktig juldag och firas till minne av de tre vise männen som följde en stjärna till Betlehem, där Jesus föddes. I den ortodoxa kyrkan firas theofania till minne av Jesu dop.
– Timket, Herrens dop (koptisk-ortodoxa) – högtidlighåller Jesus dop i Jordanfloden.
– Popcornets dag – Popcorn är populära snacks med lågt kalorivärde jämfört med annat snacks och godis. De är dessutom glutenfria, fiberrika och innehåller antioxidanter, till exempel är polyfenoler, en antioxidant som sänker kolesterol och kan motverka viss form av cancer. Popcorn är så poppis att den till och med har en egen låt! 


Söndag 20 januari
– Fadimedagarna – pågår, även under februari. I dag är det Fadimegala på Berns i Stockholm. Läs mer om organisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime.


Måndag 21 januari
– Kramens dag * – På kramens dag skall man passa på att ge så många kramar som möjligt. Kramar betyder mycket för vårt välbefinnande, kroppens endorfiner ökar genom kroppskontakt och endorfiner gör oss glada. Så en kram kan faktiskt vara rena hälsokuren!
– Världsreligionsdagen –  Dagen instiftades år 1949 av det amerikanska bahá’í-samfundets nationella andliga råd och markeras varje år den tredje söndagen i januari. Temat för världsreligionsdagen är att alla religionerna har en gemensam grund, att religion måste skapa enighet mellan människor och att religion måste överensstämma med vetenskap, forskning och förnuft.
– Mahayanabuddhistiskt nyår. Detta nyår firas främst i Kina, Korea, Japan och Vietnam och infaller vid fullmånen i januari. Det firas oftast i tre dagar men det varierar i olika länder.
– Martin Luther Kings dag i USA (högtidlighålls den tredje måndagen i januari). ”Den yttersta måttstocken för en människa handlar inte om var hon står då hon har det tryggt och bekvämt, utan var hon står i stunder av utmaningar och konflikter.” Pastor Martin Luther King, var förgrundsgestalt i den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Han tilldelades Nobels fredspris 1964. Han mördades 1968.
– Kransnedläggningsceremoni vid Fadimes grav i Uppsala. Läs mer om organisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime.
– Tu bi-Shevat – Trädens nyår (judar). Dagen markerar att de första träden väcks ur sin vintervila och börjar blomma i Israel. Fira Trädens nyår med fikonkaktus.


Tisdag 22 januari
– Vinets dag * – Dagen infaller på St Vincents dag den 22 januari och firas i alla vinproducerande länder som en hyllning till vinets skyddshelgon, en martyr från tidig kristendom. Läs mer om vinets mångtusenåriga historia.


Onsdag 23 januari


Torsdag 24 januari
 – Alasitas – populär festival i La Paz, Bolivia, till Ekekos ära*, överflödets och lyckans gud från före inkarikets tid. Fira dagen med den populära rätten Plato Paceño från La Paz och het boliviansk salsa, Llajwa eller Llajua.
– Frufridagen* – Frufridagen infaller den 24 januari varje år och introducerades i början av 1950-talet av tv-legenden Lennart Hyland. På frufridagen är det männen som ska göra allt ”kvinnogöra”, männen ska denna dagen laga mat, tvätta och så vidare vilket på 1950-talet främst sköttes av kvinnor.


Fredag 25 januari


Lördag 26 januari
Australiens nationaldag*, firas till minne av att brittiska båtar, The First Fleet, år 1788 anlände till Port Jackson, som nu är en del av Sydney hamnområde. Deras ankomst till Australien blev starten på den engelska kolonisationen av landet. Fira gärna dagen med australiska köttpaket eller Australiens nationalrätt lammstek och en pavlova efteråt.
 Indiens nationaldag* – en av två firas den 26 januari för att Indiens nya grundlag antogs det datumet 1950. Den andra firar självständigheten från Storbritannien den 15 augusti. Indien har ingen officiell nationalrätt. Vi har valt en egen favorit – kyckling tikka masala. Tikka betyder bit och masala är den typiska indiska kryddbandningen garam masala. Eller en vegetarisk rätt som den goda rödalinsgrytan daal. Som efterrätt kan man till exempel göra Kulfi, indisk glass med pistagemandel.


Söndag 27 januari
– Internationella dagen till minne av förintelsens offer, (FN)*. Denna dag år 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Förintelsen som begrepp syftar på det systematiska folkmordet på över sex miljoner judar som nazisterna utförde under andra världskriget. Deras målsättning var att totalt utplåna det judiska folket.


Måndag 28 januari


Tisdag 29 januari
– Veganpizzadagen* – den veganska kosten tar bort alla animaliska produkter såsom mejeriprodukter, kött, fisk, fågel, ägg, honungs- och vaxprodukter samt olika tillsatser av animaliskt ursprung. Här förmedlar vi ett recept på vegansk pizza.


Onsdag 30 januari


Torsdag 31 januari
 Naurus nationaldag*. Nauru firar självständighet från det australiensiska, nyazeeländska och brittiska förvaltarskapet 1968. De hade tagit över i september 1945 från den japanska ockupationsmakten.

 


* innebär att dagen eller högtiden firas samma datum varje år.
(Observera att judiska och muslimska högtider alltid inleds kvällen före utsatt datum)