Fredag 21 december

– Tomasdagen – Tomas var en av Jesus tolv lärjungar. Tomasdagen har traditionellt ansetts inleda ”julfriden”. Det var också på Tomasdagen som man fick börja dricka av julbrännvinet och julölet – som provsmakades knappt två veckor tidigare, på Annadagen den 9 december.
Pancha Ganapati är en modern hinduisk festival som firas 21-25 december. Den skapades år 1985 som ett hinduiskt alternativ till jul och andra vinterfester. En barnvänlig helg! Varje dag offras en bricka med godis och rökelse till Ganesha, som också kläs och dekoreras i olika färger varje dag. Vadai, kryddstarka friterade snacks som liknar munkar, äts gärna. Till varmrätt kan vi rekommendera en indisk lammgryta med tomatSötsaken Modak – guden Ganeshas favorit passar säkert också.
– Shab-e Yaldã – Födelsens dag (Iran)
– Şeva Zistanê (kurder) – Enligt kurdisk mytologi är detta natten då solen föds på nytt: mitt i mörkret börjat livet om.
Vintersolståndet. – Detta är den punkt då årshjulet vänder och vi går mot ljusare tider igen – ända till midsommar då det vänder igen. Vintersolståndet firas i många kulturer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *