Fetaostgratinerad laxfilé med rödbetsrisotto

I min receptsamling har jag en favoriträtt som jag fått från en väninna för många år sedan. Nu hittade jag den även på Tasteline och det är denna Fetaostgratinerad laxfilé med rödbetsrisotto. Den kan passa för den som vill fira fetaostens dag som infaller den 15 oktober varje år.

Fetaostlax med rödbetsrisotto Foto lånat från Tasteline

Fetaostlax med rödbetsrisotto
Foto lånat från Tasteline

Den 15 oktober 2007 beslutade EU att Grekland har ensamrätt på namnet Feta, detta säkerställer att all ost som numera heter Feta är från Grekland. Fetaost är en av världens äldsta ostar och numera firar vi alltså Fetaostens dag den 15 oktober varje år.

Ingredienser för 4 portioner:

600 g laxfilé

Risotto
400 g färska rödbetor
1 gul lök
3 msk smör
2 ½ dl avioriris
5 dl grönsaksbuljong
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Ostöra
200 g fetaost
2 dl matlagningsyoghurt
1 tsk rosmarin
1 krm svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
Skala och tärna lök och rödbetor. Fräs i smör.
Rör i riset och häll på buljongen.
Låt koka under lock i 20 minuter.
Mosa osten, blanda med yoghurt, rosmarin och svartpeppar.
Lägg laxen på ett ugnssäkert fat. Salta. Bred på hälften av oströran. Stek i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
Rör ner resten av smöret i risotton och smaksätt med salt och peppar.

Smaklig spis!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *