Högtider att uppmärksamma från 12 till 22 oktober

Endast två länder har nationaldag de närmsta tio dagarna. Ovanligt, men så är det. I gengäld är det över halvdussinet matrelaterade dagar – som till exempel Äggets dag,  Grynkorvens dag, räkmackans dag, chokladmuffinsens och hela Måltidens dag. Flera religiösa dagar finns också att uppmärksamma. Kika gärna i ”Vår kalender” och låta dig inspireras.

Måltidens dag kan firas med en härlig buffé som denna i Tavernan på Mångkulturellt centrum i Fittja
Foto: Lena Ahlström

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 12 oktober
Ekvatorialguineas nationaldag (firar självständighet från Spanien 1968)
Spaniens nationaldag (Día de la Hispanidad, firar dagen då Christoffer Columbus satte sin fot i Las Americas, 1492). Kanske äter spanjorerna en paëlla – här förmedlar vi ett recept på en Paëlla Valenciana anpassad efter svenska förhållanden.
– Ursprungsfolkens kampdag i Latinamerika.
– Civilkuragets dag
– Äggets dag – dagen infaller andra fredagen i oktober. Gör en traditionell bohuslänsk äggost för att fira dagen.


Lördag 13 oktober
– Musikens dag – dagen infaller andra lördagen i oktober.
Världsdagen för flyttfåglar* (UNEP – FN:s miljöprogram). Dagen firas andra lördagen i maj – samt andra lördagen i oktober.


Söndag 14 oktober
– Räkmackans dag* – Gör en räckmacka med majonnäs om du vill fira dagen.
Mors dag i  Vitryssland


Måndag 15 oktober
– Fetaostens dag* – fira med fetaost- och vattenmelontorn
– Vita käppens dag* – dagen uppmärksammar situationen för personer med synnedsättning extra runt om i världen. De flesta synskadade använder vit käpp som en signal om att de har dålig syn och att övriga behöver visa hänsyn.
– Durga Puja (hinduer) – Högtiden är en fem dagars hyllning av gudinnan Durga och avslutas med Dussehra eller Vijaya Dashami.


Tisdag 16 oktober
– Världslivsmedelsdagen* (FAO)


Onsdag 17 oktober
– Internationella dagen för utrotande av fattigdom (FN).


Torsdag 18 oktober
– Chokladmuffins dag*. Här förmedlar vi ett recept från TastelineChokladmuffins med chokladbitar – som kan passa bra till Chokladmuffinsens dag.
Grynkorvens dag, infaller tredje torsdagen i oktober
Måltidens dag, infaller tredje torsdagen i oktober. Välj en svensk klassiker på Måltidens dag. Här delar Linda Nilsson med sig av sitt recept på slottsstek med gräddsås, gelé, inlagd gurka och kokt potatis.


Fredag 19 oktober
Dussehra eller Vijaya Dashami eller Dasara (hinduer) firar det godas seger över det onda när Navaratri avslutas. Till firandet hör att bränna bilder av den 10-hövdade demonen Ravana, Högtiden är kulmen på Navaratrifestivalen. Potatisrätten dum aloo och brödet luchi hör till för många i Bengalen.


Lördag 20 oktober
– Kvinnodagen (Vietnam) – Vietnamesiska kvinnodagen är en dag då samhället visar sin kärlek och respekt till de vietnamesiska kvinnorna. På denna dag får vietnamesiska kvinnor rosor, vykort och hälsningar. För att minnas att det Vietnamesiska kvinnoförbundet inrättades den 20 oktober 1930 instiftades denna dag, berättar sajten VietnamWiki.Net.
– Guru Granth Sahib-dagen (sikher). Sikhernas heliga skrift ses som sikhernas guru eller andliga ledare och kallas Adi Granth eller Guru Granth Sahib. Därför behandlas Guru Granth Sahib som en levande människa som väcks varje morgon och läggs till vila varje kväll i en himmelssäng, berättar Multireligiösa almanackan. Texten färdigställdes och installerades i det Gyllene templet i Amritsar, Indien, den 1 september år 1604. Årsdagen av att boken färdigställdes har firats i över 400 år av sikher världen runt, bland annat med langar, vegetarisk mat som fritt erbjuds alla tempelbesökare.
– Bábs födelse (bahá´íer)


Söndag 21 oktober
– Mors dag i Argentina, Dia de la Madre, firas tredje söndagen i oktober.


Måndag 22 oktober
– Internationella stamningsdagen* (ISAD)

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *