Dillkött – en klassiker i modern tappning

Dillkött
Foto: Kristina Ahlström

En klassiker på många middagsbord på 1950-talet var kokt dillkött med potatis. Här är Per Morbergs variant med kokta rotfrukter och massor av färsk dill. Kanske något för brunchens dag som infaller den tredje söndagen i september. Dagen instiftades av Orcla för att få fler att mötas genom att äta god och inspirerande mat tillsammans. Brunch är ett trendigt sätt att mötas mellan de ordinarie måltiderna och vedertaget inom restaurangvärlden. Dagen uppmärksammas för att få fler att även bjuda på brunch hemma tillsammans med familj, släkt och vänner. Det är ett trevligt sätt att umgås och att äta, gott och länge.

Ingredienser för 4 personer:

Dillreduktion

3 dl vatten
2 dl ättika
3 dl strösocker
1 knippe dill
några lagerblad
6 kryddpepparkorn
1 bit morot

Dillkött

400 g kalvbog
1 gul lök
4 lagerblad
1 knippe färsk timjan
0,5 liten rotselleri, i bitar
2 morötter, i biar
3 tsk salt
10 vitpepparkorn
en rejäl klick smör
2 msk vetemjöl, till redning
2 dl vispgrädde
1 knippe dill, hackad

Rotfrukter

2 morötter
4 schalottenlökar
1 rejäl klick smör
0,5 liten rotselleri

Gör så här:

  1. Dillreduktion
    Koka allt ingredienser i en kastrull, sakta i 30 minuter under lock. Låt stå och svalna och sila sedan av.
  2. Dillkött
    Tärna upp köttet i 2-3 cm stora tärningar. Blanchera upp köttet en gång i en stor kastrull och häll av vattnet.
  3. Lägg i löken, lagerblad, timjan, rotselleri och morötter. Fyll på med nytt vatten så det täcker köttet och grönsakerna. Häll i salt och pepparkorn. Låt koka sakta tills köttet blir mört och ”trådar sig”. Skumma av under tiden.
  4. Sila av köttet, gärna i en silduk. Koka ner och reducera buljongen till hälften. Smält i smöret och pudra över mjölet under omrörning. Häll i ca 4 dl buljong och grädden och låt koka sakta i 5-10 minuter.
  5. Smaka av såsen med dillreduktionen, salt och peppar. Lägg i köttet och hacka ner dillen.
  6. Rotfrukter
    Skär rotfrukterna som små båtar i formen och koka upp i lite av buljongen från köttet tillsammans med smöret och en kvist färsk timjan i några minuter.
  7. Servering
    Låt koka upp dillköttet snabbt och servera med rotfrukterna och kok potatis.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *