Pho – Vietnams nationalrätt

Pho, som uttalas fuh, är en läcker nudelsoppa med kött som av många anses vara Vietnams nationalrätt. Den kan passa när Vietnam har nationaldag 2 september.  Den är vanlig som frukost eller mellanmål. Matstånd och små restauranger säljer rykande soppskålar – ofta med kyckling som är billigare än oxkött.

Pho är en aromatisk, läcker nudelsoppa som serveras med färska örter vid sidan om som var och en kryddar med efter eget behag. Att själv krydda med örter och kryddor är en viktig del av att äta pho och tillför en ytterligare dimension till rätten, chilipasta som ger en extra kick, fisksås för extra salt och vitlöksvinäger för syra.

Här förmedlar vi ett recept på Beef Poh, köttsoppa, som Elin Tjerngren publicerat på matbiten.net . Elins källa är Stora asiatiska kokboken. Rätten tar cirka sex timmar att göra eftersom den smakrika buljongen ska lagas från grunden. Den går inte att ersätta men arbetet och tiden är väl värt besväret, skriver Elin och tipsar om att buljongen kan lagas i förväg och frysas in tills den behövs.

Ingredienser för Beef poh för 4 personer

En skål rykande pho med tillbehör i Cầu Giấy, à Hanoï. Foto från Wikipedia

En skål rykande pho med tillbehör i Cầu Giấy, à Hanoï.
Foto från Wikipedia

Buljong, del 1
1 kg köttben
350 g nötfilé
5 cm färsk ingefära; skuren i tunna skivor
1 tsk salt
2 1/2 liter vatten

Buljong, del 2
6 svartpepparkorn
1 kanelstång
4 kryddnejlikor
6 korianderfrön
40 ml fisksås (nuoc mam)

Soppa + till servering
400 g tjocka färska risnudlar
150 g oxstek (fransyskan); skuren i tunna skivor
3 salladslökar; finhackade
1 medelstor lök; skuren i mycket tunna skivor

Övriga tillbehör
hackad röd chili
böngroddar
färska blad av helig basilika
hackad salladslök
tunna limeklyftor
färska korianderblad
chilisås
hoisinsås (kan uteslutas)

Gör så här:
Lägg köttbenen, nötfilén, ingefära, salt och vatten i en stor gryta. Koka upp, skruva därefter ner värmen och sjud utan lock i 3 1/2 timme.

Skumma av. Lägg i pepparkorn, kanel, kryddnejlika, korianderfrön och fisksås, och koka i ytterligare 40 minuter.

Lyft ur köttet och låt det svalna. Häll av buljongen: spara vätskan och släng bort ben och kryddor. Häll tillbaka buljongen i grytan. När köttet svalnat tillräckligt skär du det tvärsöver fibrerna i mycket tunna skivor. Ställ undan.

När allting snart är klart lägger du nudlarna i en gryta med kokande vatten och kokar bara 10 sekunder – annars blir de för mjuka och faller sönder. Låt nudlarna rinna av ordentligt och fördela dem i soppskålarna.

Lägg upp tillbehören på ett serveringsfat mitt på bordet.

Koka upp köttbuljongen och koka livligt.
Lägg några skivor av det kokta köttet tillsammans med några skivor rått kött i varje skål med nudlar. Häll på den kokande buljongen, strö på salladslök och lökskivor och servera.

Varje middagsgäst väljer sina egna tillbehör och kan också hälla på såser som söt chilisås och Hoisinsås.

Källor:
http://www.phocafe.co.uk/our-food/what-is-pho/
http://www.uyenluu.com/recipe/beef-pho-recipe/
http://www.matbiten.net/index.php?sub=show.php&recipe_no=3079
https://en.wikipedia.org/wiki/Pho

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *