Uruguay firar sin nationaldag 25 augusti

Panoramavy över självständighetstorget i Uruguays huvudstad Montevideo
Foto: Martin St-Amant

Uruguay ligger inklämt mellan grannjättarna Brasilien och Argentina på Sydamerikas Atlantkust. Landet var tidigt en modern välfärdsstat och stabil demokrati när regionen i övrigt präglades av auktoritära styren. Landet deklarerade sin självständigt från Brasilien 25 augusti 1825.

Militärdiktatur rådde även i Uruguay under ett drygt årtionde från början av 1970-talet, men nu har landet åter rykte om sig att vara en progressiv föregångare inte minst i socialpolitiska frågor. Jordbruket är grunden i ekonomin. Uppfödningen av kor och får bedrivs i huvudsak på stora gårdar (estancias) på slättlandet.

Den allmänna bildningsnivån i Uruguay hör till de högsta i Latinamerika. Ett års obligatorisk förskola gäller från fem års ålder, och därefter ordinarie skolplikt i nio år. I stort sett alla barn går i förskolan och det första sexåriga stadiet.

Uruguay har starka sociala och kulturella rötter i Europa, även om det liksom i grannländerna finns ett kulturarv med även afrikanska influenser. Tangon har en central plats, liksom de långa karnivalfestligheterna som pågår i 40 dagar. Fotboll är nationalsport och något av en nationell besatthet.

Det uruguayanska köket är huvudsakligen baserat på dess europeiska rötter, likt mat från Medelhavet, från Italien, Spanien och Frankrike, men även från länder som Tyskland tillsammans med afrikanska och inhemska influenser. Många maträtter från dessa länder, såsom pasta, korv och efterrätter är vanliga i landets kost. Asadon är av de mest utsökta och internationellt kända rätterna från landet. Dulce de leche, en söt kräm, används för att fylla kakor, tårtor, pannkakor, milhojas (bakelser) och andra konfektyrer med, till exempel alfajores som är kakor som läggs ihop två och två med dulce de leche eller fruktkräm emellan. Nationaldrycken är grappamiel som är en alkoholhaltig dryck som är väldigt populär ute på landet.

En bra Asado innehåller allt från kött, korv och grönsaker till bröd, frukt och dessert direkt på grillen. Kocken Mattias Larsson vet hur man gör sin Asado extra god.

– Asado är ett enkelt och socialt sätt att laga mat på. I princip funkar allt på en Asado-grill men jag vill särskilt tipsa om att lägga frukt och desserter på gallret.

Här delar han med sig av några recept.

Uruguay

Koloniserades på 1600-talet

Det finns ytterst få lämningar från de civilisationer som existerade i området före européernas ankomst på 1500-talet. Det är dock belagt att där periodvis fanns indiangrupper som levde av jakt och fiske. Under flera tusen år anses nomadfolket charrúa ha flyttat mellan kusten och inlandet, och guaraníindianer bebodde skogarna i öster och norr.

1516 anlände en spansk expedition till området under ledning av Juan Díaz de Solis.

Spanjorerna kom i första hand för att söka efter en flodförbindelse mellan Atlanten och Stilla havet. De flesta av expeditionens medlemmar dödades av de charrúa-indianer som då levde där. Eftersom inga guld- och silverfyndigheter påträffades tappade spanjorerna för en tid intresset för området, och i slutet av 1600-talet gjorde portugiserna ett första försök att inta det.

Uruguay (länge betitlat Banda Oriental – ”Östra landremsan” – eftersom det låg öster om La Plata-viken och Uruguayfloden) började koloniseras under 1600-talet, och från 1776 ingick det i det spanska vicekungadömet Rio de la Plata. 1815 hade hela landet gjort sig fritt från främmande makter, efter ett fyra år långt självständighetskrig mot den spanska kolonialmakten.

Självständighetsrörelsen leddes av José Gervasio Artigas som idag betraktas som Uruguays landsfader och nationalhjälte. Redan året därpå (1816) invaderades landet av Portugal som sedan 1821 annekterade landet. Man kom inte att uppnå full självständighet igen förrän 1828, då från det sedan 1822 självständiga Kejsardömet Brasilien som övertagit Portugals överhöghet över området. Den slutliga frigörelsen skedde efter brittisk medling, då även Argentina (efterföljaren till Vicekungadömet Rio de la Plata) hävdat sina gamla krav på området.

Källor:
Landguiden
Wikipedia
Lithells

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *