Asado – en anledning att mötas

Mattias Larsson
Foto: Lithells

Den 25 augusti är det Uruguays nationaldag. Det uruguayanska köket är huvudsakligen baserat på dess europeiska rötter, likt mat från Medelhavet, från Italien, Spanien och Frankrike, men även från länder som Tyskland tillsammans med afrikanska och inhemska influenser. Många maträtter från dessa länder, såsom pasta, korv och efterrätter är vanliga i landets kost. Asadon är av de mest utsökta och internationellt kända rätterna från landet.

Här delar kocken Mattias Larsson med sig av några av sina Asado-recept:                                                  

Choklad- och chipotlesalsa
1 msk rödvinsvinäger
1 msk honung
1 msk olivolja
2 msk rapsolja
½ vitlöksklyfta, finhackad
2 msk krossad kakao (kan ersättas med 1 tsk kakaopulver)
1 tsk kakaopulver
15 g soltorkad tomat (i olja), mixad
salt

Blanda samtliga ingredienser

Mango-limesalsa
1 mango, fintärnad
1 klyfta vitlök, finhackad
½ rödlök, finhackad
½ chili, finhackad
2 msk honung
1 lime, finrivet skal och pressad juice
Salt

Blanda samtliga ingredienser

Potatis- och cheddarquesedilla
4 stora tortillabröd
200 g kokt potatis
100 g färsk lök
100 g cheddarost
1 ½ msk pressad citronjuice
3 cl olivolja
Salt och olivolja

Krossa potatisen lätt i en bunke, skiva och lägg ner färsklöken. Riv ner osten och häll i citronjuice och olja. Blanda runt och smaka av med salt. Lägg ut 2 tortillabröd och fördela ett jämt lager av potatismoset på bröden. Lägg dem resterande bröden ovanpå och lägg in dem i plastfolie. Pensla dem med olivolja och stek eller grillade dem knapriga, före servering.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *