Högtider att uppmärksamma från 24 augusti till 3 september

Nu är denna supervarma sommar  den varmaste sedan mätningarna startade på 1700-talet snart slut, skolorna börjar sina höstterminer, semesterdagar blir jobbdito för många. Vardagslunken återkommer efter sommaren helt enkelt. En härlig höst väntar med dagar att uppmärksamma – och ofta kan maträtter förknippas med festligheterna.

Vi fortsätter på vår mission är att inspirera till att bygga broar mellan grytorna och öka intresset för alla möjliga kulturer. Välkommen till det första nyhetsbrevet efter sommaruppehållet från Kultursmakarna! Kika gärna i ”Vår kalender” och låta dig inspireras.

Mat offras för de dödas själar under Ullambana som i år inleds den 25 augusti. Foto: Sampuna

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 24 augusti
 
Ukrainas nationaldag* – firar självständighet från Sovjetunionen 1991. Soljanka är en vanligt förekommande gryta/soppa i Ukraina. Receptet har du här.


Lördag 25 augusti
Uruguays nationaldag*. På nationaldagen samlas uruguayaner gärna runt en Asado (en grillad måltid). Här hittar du recept till ”din Asado”.
– Lyskväll (Sverige, Finland) – (även stugsista) är en i Sverige relativt ny tradition för att ta farväl av sommaren. Den firas traditionellt sista helgen i augusti främst i Norrland och Mälardalen.
Ullambana (buddhister) – spökdagen. Enligt den buddhistiska ullambana-sutran är detta dagen då buddha hjälpte en lärjunge att ge sin bortgångna mor en bättre återfödelse. Enligt kinesisk folktro är de dödas andar på besök i de levandes värld denna dag. Familjen läser böner och offrar mat och rökelse för de bortgångna anhöriga, berättar Multureligiös almanacka.
– Karneval i Notting Hill – När det är karneval i Notting Hill i västra London fylls gatorna av människor i färggranna kläder dansande till calypsomusik. Alla är inbjudna. ”The Notting Hill Carnival” är Europas största gatufest. Gör en kyckling jerk-style som i Karibien och en dessert med glaserad ananas med lime, muscovsdoråsocker och kokosglass Infaller under augusti, för exakt datum se här.


Söndag 26 augusti
– Samisk flaggdag*. Denna dag hölls det första sametinget i Sverige 1993. Den som vill fira denna dag kan till exempel laga Renkalvytterfilé med grönsås, broccoli och kålrotsrulle med mandelpotatis  eller Suovas med svamp och grädde. Eller vill du anta utmaningen att göra blodpannkakor med stekt bacon och rårörda lingon? Tricket är att få tag i renblod.
– Jämställdhetsdagen*
Syskonskärlekens högtid, Raksha bandhan (hinduer) i den hinduiska traditionen. Namnet Raksha bandhan betyder ”det skyddande bandet”.


Måndag 27 augusti
Moldaviens nationaldag* – firar självständighet från Sovjetunionen 1991.
– Guds moders insomnande (ortodoxa)*. Denna dag högtidlighåller ortodoxa som följer den julianska kalendern minnet av Marias avsomnande och att hon bars upp av sin son till himlen. Ortodoxa kyrkan avvisar dock läran om ”den obefläckade avlelsen”. (se även 15 augusti).
Hamburgerdagen firas denna dag i Storbritannien. Den 28 maj högtidlighålls dagen i USA, Australien och Sverige. Här berättar vi lite historia och förmedlar ett recept.
– Raoul Wallenbergs dag för civilkurage och medmänsklighet*


Tisdag 28 augusti
– Marie himmelsfärd*, (ortodoxa, julianska kalendern). För katoliker är Maria en viktig förebild och många katoliker vänder sig till just henne med sina bönder. Att Maria är viktig märks också på det faktum att både kvinnor och män kan få Maria som dopnamn. Till skillnad från andra människor föddes Maria utan att vara befläckad av arvssynden. Därför kunde hon direkt efter döden upptas till himlen, berättar Multireligiösa almanackan och Multikulturella almanackan.

 


Onsdag 29 augusti
Turks- och Caicosöarnas nationaldag*


Torsdag 30 augusti
Kirgizistans nationaldag* – firar självständighet från Sovjetunionen 1991.
Malaysias nationaldag* – firar självständigt från Storbritannien 1957. Suri Ekdahl från Malaysia gör gärna en rätt med risnudlar. Kanske kan Suris recept ge dig en smak av denna värld.
Trinidad och Tobagos nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1962. Kyckling med roti är en populär rätt på dessa öar. Receptet hittar du här.

 


Fredag 31 augusti

 


Lördag 1 september
Libyens nationaldag (Revolutionsdagen)
Slovakiens nationaldag (efter Tjeckoslovakiens delning). Slovakiens nationalrätt är brynzové halušky – det är potatisklimpar som liknar gnocchi med fårostsås.
Uzbekistans nationaldag, (firar självständighet från Sovjetunionen 1991)
– Ostronets dag, firas första lördagen i september. Läs mer på Ostronakademiens hemsida.
– Internationella bacondagen. Dagen infaller lördagen före USA:s Labour day. I spagetti Carbonara ingår bacon.
– Kyrkligt nyår, det vill säga att kyrkoåret börjar (ortodoxa). Firas vid tiden då Moses tog emot budtavlorna av Gud på berget Sinai. En dag då ortodoxa kyrkan särskilt betonar människans ansvar gentemot skapelsen (se även 14 september).
– Installationen av Adi Granth. Sikhernas heliga skrift kallas Adi Granth eller Guru Granth Sahib. Texten färdigställdes och installerades i det Gyllene templet i Amritsar, Indien, den 1 september år 1604, berättar Multireligiösa almanackan. Årsdagen av att boken färdigställdes har firats i över 400 år av sikher världen runt, bland annat med langar, vegetarisk mat som fritt erbjuds alla tempelbesökare.

 


Söndag 2 september
Vietnams nationaldag, självständighetsdag. Gör Pho nudelsoppa med kött, Vietnams nationalrätt dagen till ära.
– Svampens dag – infaller första söndagen i september. Fira dagen med svampentusiasten Ann-Marie Samils recept på pasta med kantareller och Serranoskinka. Eller laga en måltid med svamp och grönsaker. Se var dagen arrangeras på Sveriges Mykologiska förenings sida om Svampens dag.
– Fars dag i Australien och Nya Zeeland, firas första söndagen i september.


Måndag 3 september
Qatars nationaldag
San Marinos nationaldag, firar självständighet från Romerska riket år 301. San Marino är landet med den äldsta nationaldagen och Piadin/Piada ett populärt bröd från San Marino.
– Labour day, arbetets dag USA, infaller första måndagen i september.
– Krishna Jayanti/Krishna Janmashtami – (hinduer) Guden Krishnas födelse. Krishna är guden Vishnus åttonde avatar och hans födelse firas över hela Indien, såväl i tempel som i hemmen. Den hängivne fastar fram till midnatt, berättar Multureligiös almanacka.
– Älgjakten börjar i norra Sverige.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *