Köttbullar – en nationell angelägenhet

Köttbullar - en nationell skatt Foto: Steffen Wurzel

Köttbullar – en nationell angelägenhet
Foto: Steffen Wurzel

Köttbullen har sedan flera år tillbaka en egen dag, nämligen den 23 augusti. Rätten är en nationell angelägenhet, men inte bara i Sverige. De flesta länder serverar runda bollar med hackat kött. Men det är nog lite speciellt just för Sverige att ha brunsås till.

Ingredienser för 4-5 portioner:
400 g köttfärs
¾ dl ströbröd
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm vit- eller svartpeppar (kryddpeppar eller ingefära kan vara gott också)
1 msk råriven gul lök
(1 ägg)
Till stekning 2-3 msk smör

Gör så här:
Börja med att blanda ströbrödet med mjölken och låt det hela svälla i ungefär 10 minuter. Under tiden, blanda köttfärsen med salt. Salt ökar köttfärsens bindningsförmåga. När det är ordentligt blandat ha i peppar och eventuella andra kryddor och den rivna löken.

Blanda sedan i bröd- och mjölkblandningen – och eventuellt ett ägg. Vår kokbok berättar att ägg gör färsen porös och lättare att steka. Arbeta ihop färsen, men bara tills allt är väl blandat annars kryper fettet ur köttet och köttbullarna blir torra.

Trilla, forma färsen, med händerna till jämna köttbullar. Välj den storlek du tycker bäst om. Skölj händerna med vatten då och då. Lägg köttbullarna på en bräda som sköljts med vatten. Bryn smöret i en stekpanna och lägg sedan i köttbullarna. Men lägg inte i för många åt gången. Skaka pannan så att de blir brynta runt om. Minska värmen och låt dem eftersteka utan lock i några minuter.

Gör en sås av stekskyn. När en omgång köttbullar är klara och tagits upp ur pannan häll lite vatten i stekpannan och häll sedan skyn i en kastrull. Smaksätt med till exempel soja och red den med vetemjöl eller potatismjöl utrört i lite kallt vatten. Gör sås av 4 dl sky och 2 msk vetemjöl och till exempel soja.

Servera köttbullarna med kokt potatis, sås och grönsaker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *