Island firar självständigheten 17 juni

Parader är vanliga på Islands nationaldag Foto: Akigka

Parader är vanliga på Islands nationaldag
Foto: Akigka

Islands nationaldag är den 17 juni. Island blev republik (1944) och självständigt från Danmark. 

Varje by firar på sitt eget sätt, men ofta med med färggranna ceremonier följda av parader, gatuteater, föreställningar från tidig morgon. På kvällen kan det mycket väl hända att det blir dans utomhus i midnattssolen.

Island har en levande berättartradition. Enligt SO-rummet utmynnar alltid samtal om Island förr eller senare i alver och händelser som inte kan förklaras med förnuftets hjälp. De berättelserna lever som en del av det dagliga livet på Island, och många islänningar finner existensen av alver fullkomligt naturlig. Alla som någongång varit på Island har hört om hur myndigheterna ändrat planerna för vägbyggen, eftersom vägen skulle komma att genomkorsa ett område där huldrefolket trivs. Många har också uppfört stenrösen för att skydda den som beträder farligt område.

Folksägnerna handlar om många olika ämnen, det finns berättelser om trolldom och svartkonst, gengångare och följeslagare, jättar, troll, fredlösa och givetvis huldrefolk och alver.

I Sverige tar isländska berättelser plats
Mellan den 16 och 19 juni är den årliga berättarfestivalen på Ljungby museum. Den 17 juni bjuder Kersti Ståbi sin publik på på en unik föreställning. Hon reciterar och sjunger Völvans spådom på originalspråk – den fornnordiska, som sedan delat sig och blivit vår moderna svenska, norska, danska och isländska. Völvans spådom är den Poetiska Eddans första och enligt många bästa dikt. I motsats till kvädets andra dikter om guda- och människolivet, berättar Völvan om världens uppgång, fall och skapandet av något nytt. Detta är en av de mytiska texter som är en del av vårt kulturarv sedan urminnes tider. 

Ockuperat av Tyskland
1944 tillhörde Island Danmark som ockuperats av Tyskland. När Islands unionsavtal med Danmark löpte ut 1943 kunde inte nya unionsrevisioner hållas på grund av ockupation och Island förklarade sig självständig republik under det kommande året.

Datumet valdes för att den isländske självständighetsförespråkaren Jon Sigurdsson föddes detta datum.

Heta källorna används för att laga mat

Att koka ägg och smått viltkött och till och med bakning i heta källor är en särskild egenskap i det isländska köket. Foto: Manfred Morgner

Att koka ägg och smått viltkött och till och med baka i heta källor tillhör det isländska köket 
Foto: Manfred Morgner

Viktiga delar av det isländska köket är lamm, mjölkprodukter och fisk tack vare Islands närhet till havet. Om du vill äta en isländsk specialité till middagen kan vi tipsa om grillad långarygg med kokos och lime.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *