Bacalhau på Portugals nationaldag 10 juni

Bacalhau Foto: Glum~commonswiki

Bacalhau
Foto: Glum~commonswiki

Bacalhau är Portugals nationalrätt, gjord på kabeljo eller torkad torsk. Rätten sägs kunna tillagas på lika många sätt som det finns dagar på året. Bacalhau är även det portugisiska namnet på torsk.

Till 4 personer behöver du:
800 g torskfilé
3 stora potatisar
2 lökar, skivade
6 msk smör
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk salt
10 svarta oliver
4 tomater, skivade
vitvinsvinäger
olivolja
svartpeppar
färsk basilika

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180 grader.
  2. Koka vatten och tillsätt fisken. Sjud fisken i cirka 15 minuter.
  3. Ta upp fisken och dela den i stora bitar.
  4. Koka potatisen med skalet på. Kyl sedan potatisen med skalen på i kallt vatten.
  5. Fräs löken i smör tills den är mjuk, tillsätt vitlöken.
  6. Smörj en ugnsäker form och lägg i hälften av potatisen, fisken och löken. Salta och peppra ovanpå och lägg i resten av potatisen, löken och fisken. Salta och peppra på översta lagret. Toppa med skivade tomater.
  7. Baka i ugn i ca 15 minuter.
  8. Garnera med svarta oliver och färsk basilika.  Servera med vitvinsvinäger, olivolja och peppar efter smak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *