Högtider att uppmärksamma från 8 till 18 juni

Dör haven dör vi. Plastskräp är ett stort problem för våra hav och särskilt för alla djur som lever i haven. Men tillsammans kan vi hjälpas åt och vara en del av lösningen. Läs mer om Världshavens dag här och laga en god fiskrätt dagen till ära.  Klicka här och du hamnar på vår samlingssida för fiskrecept. Du kan även uppmärksamma tio länder som firar nationaldag de närmsta tio dagarna – vi förmedlar recept till sju av dem. Religiösa och andra högtider finns förstås också att uppmärksamma. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

Nej – havslevande djur ska inte behöva äta plastskräp vi slängt i havet. Låt oss plocka upp efter oss och andra. Foto: worldoceansday

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 8 juni
Världshavens dag (FN)* – Denna dag kanske det passar att bjuda på en fiskrätt. Klicka på denna länk och du hamnar på vår samlingssida för fiskrecept.
– Jesu heliga hjärtas dag (katoliker). Denna högtid firas tredje fredagen efter pingst. Hjärtat symboliserar Jesus kärlek till människosläktet och är därmed även en påminnelse om Guds barmhärtighet, eftersom Jesus är både Gud och människa.


Lördag 9 juni
Åland – firar att öriket blev autonom region till Finland 1921*. Denna dag kommer Ålandspannkakan med sviskonkompott och grädde säkerligen att serveras på många håll på Åland.
Sankta Helena (firar andra lördagen i juni)
Pitcairnöarna (firar andra lördagen i juni)
– Fête des voisins – grannfesten i Quebec Kanada. Även om det är långt till Frankrike där grannfesten har sitt ursprung kan väl en Quiche Lorraine , en fransk ost- och skinkpaj, passar även i Kanada.
Storbritannien – firar drottningens officiella födelsedag en lördag i juni (saknar officiell nationaldag). Fira med Roastbeef med Yorkshirepudding  – Englands nationalrätt – om du vill.

 


Söndag 10 juni
Portugals nationaldag* – Bacalhau är Portugals nationalrätt, gjord på kabeljo eller torkad torsk. Pröva gärna detta recept.
– Fars dag i Belgien, Österrike (firas andra söndagen i juni)
Mors dag i Luxemburg (firar andra söndagen i juni)


Måndag 11 juni
– Lailat al-qadr – ödets natt eller allmaktens natt  (muslimer) – Lailat al-quadr är natten då Koranens första verser mottogs av profeten Muhammed via ängeln Gabriel. Lailat al-quadr infaller någon gång under de sista tio dagarna i fastemånaden ramadan. Muslimer samlas i moskeerna under denna natt för att dyrka och hylla Gud. (Inleds i solnedgången dagen före).


Tisdag 12 juni
Filippinernas nationaldag* – Filippinerna firar sin självständighet från Spanien. Kanske en Aroz Caldo (filippinsk rissoppa) kan passa denna dag?
Rysslands nationaldag* – Blinier är ryska boveteplättar och en av de rätter som är mest synonym med det ryska köket. Borsjtj – den ryska rödbetssoppan  – är nyttig och god.
– Världsdagen mot barnarbete (FN/ILO)*


Onsdag 13 juni

 


Torsdag 14 juni
 Falklandsöarna* – firar befrielsedag. Gör gärna en skaldjurssallad med sting till förrätt denna dag. Rätten är en crossover av brittiska, spanska och sydamerikanska köket.


Fredag 15 juni
Eid al Fitr – Ramadan avslutas (muslimer). Med start från solnedgången, efter en månads fasta, firar man i dagarna tre. Enligt Arla recept bryts fastan med lite soppa. På den här sidan kan också du läsa mer om vad man kan äta en dag som denna! Och här finns en länk till bakelsen helwa eller halva, med morot.

 


Lördag 16 juni
Guru Arjans martyrdag (sikher). Guru Arjan, den femte gurun, torterades till döds för sin tros skull. För att minnas hans lidande och hans budskap om tolerans bjuds alla människor, oberoende av tro eller hudfärg, på svalkande dryck. Många sikhiska läkare utför gratis hälsoundersökningar den dagen berättar Multireligiösa almanackan. Kachi Lassi är en härligt uppfriskande dryck med bara tre ingredienser som sikherna gärna bjuder medmänniskor på denna dag.


Söndag 17 juni
Islands nationaldag* – firar självständighet från Danmark 1944. På Island äter man naturligt nog ofta fisk. Varför inte grilla långarygg på Islands självständighetsdag den 17 juni?
– Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka (FN)*. En sandkaka som smälter på tungan kan passa för att uppmärksamma dagen.
– Fars dag – i över 50 länder, bland andra Afghanistan, Chile, Etiopien, Turkiet, Frankrike, Japan, Nederländerna, USA, Storbritannien och Malta firas fars dag den tredje söndagen i juni.


Måndag 18 juni
Seychellernas nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1976.
– Internationella picknickdagen*. Frukt, vattenmelon skuren i kuber, ostar och gott bröd är käkigt på picknick – och krabbelurer och urgoda rullar med rökt lax och selleri, kanske även en hallon- och banansmothie och varför inte göra en Quiche Lorraine.
– Drakbåtsfesten (Kina) – Den firas med starka färger, ljus och ljud. Festivalen infaller ofta i juni. Draken är en viktig symbol – för visdom och styrka – i Kina. Kineser samlas vid stora sjöar och tävlar i kappsegling i drakprydda båtar. Zongzi (粽子)– ett slags klibbigt ångkokt ris som är invirat i bambublad – äts under denna högtid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *